Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Róbert O. sa dozvie, či bude žiť vo väzení
Zdielať na
Krimi

Róbert O. sa dozvie, či bude žiť vo väzení

Zdroj: SITA/ilustračné

Najvyšší súd bude rozhodovať o odvolaní údajného šéfa východoslovenskej zločineckej skupiny Róberta O. proti doživotnému rozsudku. Spolu s ním sa odvolali viacerí členovia skupiny, ktorí si pred rokom vypočuli neprávoplatný odsudzujúci rozsudok bývalého Špeciálneho súdu.

Senát Najvyššieho súdu SR bude po roku počas dvoch dní rozhodovať o ich odvolaní sa proti rozsudku bývalého Špeciálneho súdu. Ten vo svojom neprávoplatnom rozsudku 17. februára 2009 vymeral údajnému bossovi Robertovi O. aj Jaroslavovi P. doživotie. Senát ďalej neprávoplatne odsúdil Rudolfa O. na 10 rokov väzenia, Mariána T. na 9 rokov, Romana D. na 8,5 roka, Jána B. na sedem a Ladislava F. na štyri roky.

Prokurátor žaloval skupinu Róberta O. dovedna z 19 skutkov, medzi ktorými sú vraždy, pokusy o vraždu, ublíženia na zdraví, ďalšie násilné trestné činy, nepovolené ozbrojovanie a vydieranie, resp. úžera. Verejne známa je predovšetkým posledná vražda z 23. apríla 2005 v Košiciach, keď zastrelili na križovatke priamo v aute Jozefa Eštóka. Prokuratúra túto vraždu pripisuje ďalšiemu údajnému členovi skupiny Róbertovi N., ktorého kauzu pojednávajú samostatne - podobne vyčlenili prípady viacerých obžalovaných. Pri Eštókovej vražde zahynul aj mladý muž, ktorý náhodne sedel v neďalekom aute, jeho priateľka bola zranená.

Predseda trestného senátu vtedajšie rozhodnutie súdu odôvodnil tým, že išlo o veľmi organizovanú trestnú činnosť. Súd tvrdil, že všetkých desať skutkov, za ktoré boli členovia skupiny súdení, sa naozaj stalo. Svoje rozhodnutie oprel o výpoveď chráneného svedka Róberta G., ktorý je členom zločineckej skupiny a tiež čelí obžalobe v rovnakom prípade, no rozhodol sa svedčiť. "Súd uveril tomuto svedkovi, iných dôkazov niet a jeho výpovede boli objektivizované,“ zdôvodnil pred rokom predseda senátu. Ako ďalej dodal, tento svedok vypovedal plynule, pohotovo a nemal schopnosť vymýšľať si.

Prokurátor bol s rozhodnutím súdu spokojný. Ako pre média povedal, ide o veľmi nebezpečnú kriminálnu skupinu. Obhajoba hneď po vynesení rozsudku avizovala odvolanie, lebo dôkazy boli postavené na výpovedi jediného svedka. Jeden z obhajcov vtedy pre médiá povedal, že “nikto neskúmal, či vraždu vykonali práve oni a nie chránený svedok, ktorý bol členom skupiny“.

Róbert O. predniesol svoju záverečnú reč pred Špeciálnym súdom sám, bez advokáta, aj keď mal na súde hneď dve obhajkyne. Vo svojom vystúpení obvinenia odmietol. "Pred zatknutím sme žili s rodinou slušný život, rodina je pre mňa všetko," vyhlásil.

Róbert G. podľa súdu presne opísal štruktúru a organizáciu zločineckej skupiny. Uviedol, kto boli vojaci, teda tí čo vraždili, kto stál na čele. Chránený svedok sa vo výpovedi vyjadril, že gang sa prejavoval mimoriadnou brutalitou, pred každým skutkom sa pripravili a používali aj sečné zbrane. Róbert G. hovoril aj o tom, koľko peňazí skupina údajne vyberala pri výpalnom. Svedčil aj proti údajnému šéfovi skupiny, ktorý je podľa jeho slov za vraždou konkurenta Jozefa F. zastreleného 7. apríla 2001. Za vraždou ďalšieho konkurenta Mareka A., ktorého zastrelili 11. novembra 2001, je podľa svedka Jaroslav P.

Bývalý Špeciálny súd začal pojednávanie so skupinou Róberta O. 8. augusta 2007. Spis má vyše 7000 strán.

Róbert O., podobne ako Róbert N. a Jozef L. (súdia ich v samostatných konaniach) boli pôvodne stíhaní väzobne. Po prvý raz sa na slobodu dostali pre procesnú chybu pri rozhodovaní o predĺžení ich väzby, lebo istý čas boli za mrežami bez rozhodnutia súdu. Údajný šéf gangu Róbert O. sa do väzby vrátil v polovici októbra 2008 pre konflikt na diskotéke po takmer piatich mesiacoch pobytu na slobode. Róbert N. a Jozef L. sa na niekoľko mesiacov do väzby vrátili pre obvinenie z prípravy ďalšej vraždy, ktoré však neskôr zrušili a opäť ich prepustili. Róbert N. je však opäť vo väzbe, pretože policajti ho obvinili z nedovoleného ozbrojovania po tom, ako našli väčší počet zbraní v pivnici jeho otca.

Jaroslav P., neprávoplatne odsúdený na doživotie, sa dostal na slobodu v júni 2009 pre chybu sudcu, ktorý nestihol v zákonnej lehote rozhodnúť, či ho ponechá vo väzbe.

Zdielať na

Najčítanejšie správy