Oblačno
13°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Muž, ktorý odniesol výbušninu do Írska, konečne prehovoril!
Zdielať na
Krimi

Muž, ktorý odniesol výbušninu do Írska, konečne prehovoril!

Zdroj: mararie's photostream/ilustračné

Š. Gonda, s ktorého batožinou sa dostala policajná vzorka výbušniny do Írska, poskytol vyhlásenie, v ktorom uvádza, že vzorku nemal vo vnútri batožiny.

Gonda cestoval 2. januára leteckou linkou z Popradu do írskeho Dublinu, kde pracuje ako elektromechanik. V pondelok 4. januára v neskorých večerných hodinách ho podľa jeho tvrdenia telefonicky kontaktovala slovenská polícia s tým, že predpokladá, že v popruhoch z vonkajšej strany jeho vaku mohol byť uložený nejaký balíček, ktorý je pachovou stopou pre psa. "Ja som batoh skontroloval a po chvíli som naozaj našiel v bedrovej oblasti popruhov malý igelitový sáčok so sivou hmotou," uviedol Gonda vo vyhlásení, ktoré pokračuje tvrdením: "Tento sáčok teda nebol vo vnútri batohu".

Policajti mu podľa vyhlásenia situáciu vysvetlili a zároveň oznámili, že zajtra (v utorok) ráno si po túto vzorku prídu írski kolegovia. Na druhý deň ho írska polícia najprv dvakrát telefonicky kontaktovala a následne si po vzorku prišiel jeden policajt, ktorému ju odovzdal. Nasledujúce udalosti ho vzhľadom na predchádzajúcu komunikáciu so slovenskou a írskou políciou zaskočili. "Bol som na niekoľko hodín pre mňa z nepochopiteľných dôvodov zadržaný, čo mi spôsobilo traumu," uvádza vo vyhlásení Gonda.

Po niekoľkých hodinách prišiel za ním vyššie postavený policajt, pričom Gonda si myslí, že to pravdepodobne bolo na základe opätovného vysvetlenia slovenskej strany, a oznámil mu, že bude prepustený bez akýchkoľvek ďalších dôsledkov a za írsku políciu sa Gondovi ospravedlnil. Rovnako prijal ospravedlnenie od slovenskej polície a ministra vnútra SR Roberta Kaliňáka, ktorý sa podľa neho spolu so slovenskou ambasádou v Dubline angažovali pri riešení problému a "zmiernení nepríjemností, ktoré s tým súviseli".

"S ministrom vnútra som v rokovaní o odškodnom a z dôvodu ochrany môjho súkromia som požiadal ministra Kaliňáka, aby výšku odškodnenia nezverejnil," napísal Gonda, ktorý v závere žiada, aby médiá rešpektovali jeho súkromie ako aj súkromie jeho rodiny.

Zdielať na

Najčítanejšie správy