Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
V kauze Mýtnik na súde vypovedali František Imrecze a Michal Suchoba
Zdielať na

V kauze Mýtnik na súde vypovedali František Imrecze a Michal Suchoba

BANSKÁ BYSTRICA / Kauza Mýtnik na Špecializovanom trestnom súde pokračuje so šiestimi obžalovanými v súvislosti s predraženým tendrom IT systémov na Finančnej správe. Medzi obžalovanými je bývalý poslanec HZDS Jozef Brhel, jeho syn aj bývalý štátny tajomník ministerstva financií Radko Kuruc.

Počas náročných dvoch pojednávacích dní v kauze Mýtnik vypovedali dvaja kľúčový svedkovia. František Imrecze vypovedal o fungovaní tendrov za jeho vedenia Finančnej správy aj o vplyve Jozefa Brhela na rozhodnutia pri zákazkách. Ročne údajne od neho dostával 200-tisíc v hotovosti ako kompenzáciu k platu vo verejnej správe. "Cítim sa, samozrejme, pod tlakom zo všetkých strán. Verím, že tam nie je žiadne priame ohrozenie života. Dúfam, že nie je," povedal svedok František Imrecze. "Myslím si, že táto výpoveď potvrdzuje dôvodnosť podania obžaloby," uviedol prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry Ondrej Repa.

Potom sa k slovu dostal Michal Suchoba, ktorého spoločnosť profitovala z tendrov pre finančnú správu. Spolupracuje s políciou. Po tom, čo ho obvinili, vraj zistil, že inú možnosť nemá. "Myslím si, že moje stanovisko poznáte," vyjadril sa svedok Michal Suchoba. Suchoba uspel s IT systémom na Finančnej správe až po tom, ako do jeho firmy takpovediac nasilu vstúpil Jozef Brhel. Bez jeho súhlasu by vraj nemal šancu tender vyhrať. Opísal aj to, ako fungovala schéma, cez ktorú tiekli peniaze za licencie. Išlo o firmy v Českej republike či na Malte. Obžalovaní muži výpovede svedkov spochybňujú a tvrdia, že klamú. "Ja nemám s OČTK žiadnu dohodu na ktorú sa môžem spoľahnúť," uviedol František Imrecze.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy