Zatiahnuté
12°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Citlivá téma darcovstva orgánov a tkanív je pre mnohých stále tabu. Každý z nás je však potenciálnym darcom
Zdielať na

Citlivá téma darcovstva orgánov a tkanív je pre mnohých stále tabu. Každý z nás je však potenciálnym darcom

BRATISLAVA / Ľudské tkanivá a orgány sú cenné aj po smrti človeka. Citlivá téma darcovstva je pre mnohých stále tabu. Na Slovensku pritom už takmer 20 rokov platí zákon, podľa ktorého je každý z nás potenciálnym darcom.

V každej Slovenskej nemocnici, ktorá má oddelenie anesteziológie a intenzívnej medicíny je transplantačný koordinátor. Zo zákona má povinnosť nahlasovať pacienta,ktorý má odumretý mozog. Informácie o ňom odosiela do transplantačného centra. Po samotnom odbere sú orgány skladované na krátku dobu.

"Pretože tá doba zastavenia prietoku v tomto orgáne krvou musí byť po obnovení prietoku musí byť krátka," povedal hlavný transplantačný koordinátor Ministerstva zdravotníctva Martin Chrastina.

"Pre srdce je optimálny čas do troch hodín ak je srdce znovu pripojené na obeh krvi. čiže od momentu, keď sa vyberie z tela darcu, prevoz a na šitie srdca do tela príjemcu je optimálne keby nebolo viac ako tri hodiny," vysvetlil prednosta kardiochirurgickej kliniky Lekárskej fakulky Univerzity Komenského a NÚSCH Michal Hulman.

Počet pacientov, ktorí sú zaradení na čakacej listine sa za posledné roky príliš nezmenil. Ak tento rok najviac ľudí potrebuje obličku. Ďalšie žiadané orgány sú pečeň a srdce. "Vhodný darca, hovorím keď sa bavíme o srdci, musí sedieť krvná skupina čo je samozrejmé a hlavnou ďalšou limitáciou je to aby darca príjemca boli približne veľkí. To znamená nedá sa použiť srdce 50 kilového darcu do 100 kilového príjemcu lebo do srdce to fyzikálne neutiahne," dodal Hulman.



V prípade detí rozhodujú o darcovstve ich zákonní zástupcovia. "Tým základným kritériom je to, že v prospech pre príjemcu musí prevýšiť ujmu u darcu. To, že z etických dôvodov sa berie do úvahy rozhodnutie príbuzných je nad rámec zákona ale je to v rámci nejakej základnej slušnosti tak aby nevznikali zbytočné konflikty," uviedol lekár a zároveň advokát Peter Kováč.

Z celkového počtu obyvateľov na Slovensku tento rok zatiaľ nesúhlas s darovaním ľudských orgánov vyjadrilo 2014 ľudí. Automatickým darcom napríklad nie je človek, ktorý sa stane obeťou trestného činu. "Pokiaľ je násilné úmrtie a ešte v podstate pitva nariadená orgánmi činnými v trestnom konaní tak takéto aktivity na takýto odber musí dať buď vyšetrovateľ alebo dozorujúci prokurátor," skonštatoval Michal Palkovič, zástupca predsedníčky ÚDZS.


Cezhraničná výmena ľudských orgánov je u nás možná len prípade ak sa na Slovensku nenachádza žiadny vhodný príjemca. "Jediná podmienka je, že táto výmena musí byť zadarmo. Orgán, ktorý sa vyvezie do zahraničia je vystopovateľný, zaregistrovaný a musí to byť za 0 eur," povedal Martin Chrastina.


Ľudské orgány či tkanivá je možné človeku odobrať do 15-tich hodín od jeho úmrtia.

Najčítanejšie