Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Inšpekcia rieši popredných vyšetrovateľov NAKA, dvaja kľúčoví svedkovia sú nevedno kde
Zdielať na

Inšpekcia rieši popredných vyšetrovateľov NAKA, dvaja kľúčoví svedkovia sú nevedno kde

BRATISLAVA / Vyšetrovací tím Úradu inšpekčnej služby stále pátra po dvoch z trojice svedkov v najzávažnejsích trestných konaniach, ktoré sú označené ako Očistec alebo Judáš, pre podozrenia z vyfabulovaných svedeckých výpovedí, pre ktoré sú aktuálne vo väzbe stíhaní top funkcionári bezpečnostných zložiek štátu. TV JOJ zistila niektoré skutočnosti, pre ktoré inšpekcia podozrieva elitných vyšetrovateľov NAKA, že kľúčové svedecké výpovede mali byť zmanipulované.

Kľúčové postavy, pre ktoré aktuálne Úrad inšpekčnej služby pod dozorom Krajskej prokuratúry v Bratislave vedie vyšetrovanie pre marenie spravodlivosti, krivú výpoveď a krivú prísahu, sú dôležití svedkovia polície Peter Petrov, Matej Zeman a Csaba Dömötör.

Z vyšetrovateľov NAKA zas inšpekcia podozrieva vyšetrovateľov, operatívcov a ďalších zo skupiny Apači. Uznesenie, ktorým je trojica svedkov obvinená, stojí aj na odposluchoch telefonátov podozrivých a iných dôkazoch. V prepisoch telefonických hovorov, ktoré sú obsahom obvinenia inšpekcie z utorka tohto týždňa je uvedené, ako k manipulovaniu svedkov políciou malo dochádzať.

"Ja som dohodol to, že sa zosúladili výpovede Čabu Dömötöra so Zemákom. A ja som im dohodol Zemáka, aby vypovedal proti Makóovi. Ale na mne stojí aj Kučerková legalizácia, Očistec, Judáš a všetko".

Tento telefonát dnes už obvineného Petra Petrova pre inšpekciu dodala SIS so správou o podozrení z manipulovaní svedkov v spomínaných kauzách. Už v utorok inšpekcia zadržala hlavného svedka, ktorý mal byť údajne celkom naučený komplicmi ako má vypovedať. Čabu dnes predviedli na rozhodovanie o väzbe. Z uznesenia o obvinení sú dôkazy na jeho údajné naučené svedectvá opísané tak, ako ich v odpočúvanom rozhovore uvádza svedok Petrov.

"Vieš, potrebovali niekoho, kto bude verifikovať Zemíkové informácie, že ho viezol, že dali peniaze, všetko. Tak som vybavil. Jasné, že Čaba bol trošku delenolez a Paľo Ďurka musel trošku upraviť zápisnicu. Nech chronológia sedí".

Prešetrovaná pravdivosť svedeckých výpovedí spochybňovaných svedkov polície bola základom na väzobné stíhanie vtedajšieho šéfa daňových kriminalistov Ľudovíta Makóa a kšeftára s palivami Františka Behma. Pre dvojicu týchto svedkov v prípade Boží mlyn NAKA následne obvinila špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika, ale aj prezidentov polície a ďalšie osoby. Prokuratúra, ktotá dozoruje celé vyšetrovanie podozrivých policajtov so spornými svedeckými výpoveďami, považuje stíhanie inšpekcie za zákonné. Aj preto popoludní postavila pred súd jedného z obvinených.

Podozrenie na zmanipulovanie svedeckých výpovedí popiera jeden z kľúčových svedkov, Matej Zeman, prezývaný Zemák. Ten podľa zistení TV JOJ chce naďalej spolupracovať s vyšetrovacími orgánmi, chce potvrdzovať svoje predošlé svedecké výpovede a údajne sa budúci mesiac chce zúčastniť ako svedok na súdnom procese s obžalovaným Kováčikom. V tomto okamihu sa zdržiava v chorvátsku vo svojom rodinnom dome kde vraj dovolenkuje.

Pripomeňme si kauzu bývalého špeciálneho prokurátora Kováčika:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy