Jasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Turista spadol z vyhliadky Veľkého Manína z výšky asi dvadsať metrov. Zastavil ho až strom
Zdielať na

Turista spadol z vyhliadky Veľkého Manína z výšky asi dvadsať metrov. Zastavil ho až strom

MALÁ FATRA / Náročnú nočnú záchrannú akciu majú za sebou horskí záchranári z Malej Fatry a hasiči z Považskej Bystrice. Mladý amatérsky fotograf spadol z vyhliadky Veľkého Manína a to priamo zo skalného hrebeňa.

Trojica kamarátov sa vybrala na Veľký Manín zrejme kvôli fotografiám, jeden z nich ale nešťastne spadol. Z Veľkého Manína sú nádherné výhľady a práve preto je toto miesto v pohorí Súľovských vrchov vyhľadávané turistami aj fotografmi. "Vôbec nevieme, čo sa tam stalo, vieme len to, že boli fotiť západ slnka," hovorí z HZS Malá Fatra Lukáš Gallo. 

"Buď pri tom fotení, alebo manipulácii na tom mieste, jeden z nich padol skalným prahom 20 m a následne sa skotúľal ďalších asi 50 metrov do takej bukovej hory," hovorí z HZS Malá Fatra Ján Hanuliak. Po nekontrolovanom páde strmým terénom kamaráti volali na linku 112. "Z oblastného strediska vyrazilo 5 záchranárov," hovorí z HZS Malá Fatra Lukáš Gallo.

Keď na miesto dorazila Horská záchranná služba pri zranenom pacientovi už boli hasiči. "Už bol nabalený do nosidiel hasičmi, ktorí boli pri pacientovi prví," hovorí Gallo. "Následne sme ho pomocou lanovej techniky vytiahli na turistický chodník," hovorí Hanuliak. 

V rakúskom vozíku ho čo najrýchlejšie zviezli až k terénnemu autu. V záskalí už čakala sanitka. "Pacient bol v umelom spánku prevezený do nemocnice," informuje hovorkyňa OS ZZS Alena Krčová.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy