Polojasno
14°
Bratislava
Jela
19.4.2024
V prípade podpálenia stajne bývalého starostu Marianky padli prvé obvinenia
Zdielať na

V prípade podpálenia stajne bývalého starostu Marianky padli prvé obvinenia

MALACKY / V prípade podpálenia stajne bývalého starostu obce Marianka Dušana Statelova padli prvé obvinenia. Ako informuje bratislavská krajská polícia na sociálnej sieti, vyšetrovateľ Policajného zboru začal 31. januára trestné stíhanie vo veci trestného činu poškodzovania cudzej veci.

„V priebehu vyšetrovania bolo jednoznačne preukázané, že skutok bol spáchaný v súvislosti s výkonom funkcie starostu obce Marianka Dušana Statelova," uviedla polícia a dodala, že z uvedeného dôvodu prišlo k zmene právnej kvalifikácie a vyšetrovateľ krajskej kriminálky 31. marca vzniesol obvinenie z trestného činu útoku na verejného činiteľa spáchaného formou účastníctva ako objednávateľovi 61-ročnému Kamilovi B. z Bratislavy a obvineniu z trestného činu útoku na verejného činiteľa spáchaného formou účastníctva ako organizátorovi 35-ročnému Romanovi B. z Bratislavy.

Na základe obvinenia obaja muži počas novembra 2020 zabezpečili viacero osôb, ktoré boli ubytované v lokalite nových neskolaudovaných domov v obci Marianka. „Tieto osoby mali za finančnú odmenu, stravu a alkohol určitý čas bývať v týchto domoch, správať sa hlučne, dopúšťať sa vandalizmu a výtržníctiev za účelom donútenia v tom čase pôsobiaceho starostu Marianky Dušana Statelova k vydaniu kolaudačných rozhodnutí na predmetné domy," uvádza polícia. Nakoľko však k splneniu požadovaného zámeru neprišlo, obvinený Roman B. navrhol ďalší útok na starostu, a to založenia požiaru na jeho súkromnom majetku v bezprostrednej blízkosti jeho rodinného domu.

„Následne dňa 31. januára krátko pred 4:00 páchatelia podpálili drevenú stodolu, ktorá bola súkromným majetkom Statelova a v ktorej bol v tom čase uskladnený rastlinný materiál aj iné predmety," uviedla polícia s tým, že spôsobeným požiarom, našťastie, neprišlo k poškodeniu iného majetku, k zraneniu osôb či k zraneniu koňa ustajneného v stodole. Stodola, ako aj vecí v nej úplne zhoreli. "Škoda, ktorá bola v tomto prípade spôsobená požiarom, bola vyčíslená na 56 186 eur," doplnila polícia. Za uvedené konanie hrozí obvineným mužom v prípade preukázania viny trest odňatia slobody na sedem až dvanásť rokov.

V súvislosti s týmto prípadom bola operatívno-pátracia činnosť bratislavskej krajskej kriminálky zameraná aj na inú trestnú činnosť, na ktorej participovali záujmové osoby. „Začiatkom marca počas policajnej akcie s názvom KARMA vykonala polícia tri domové prehliadky, pri ktorých zaistili omamné a psychotropné látky, anabolické látky, zbrane a strelivo, ako aj ďalšie veci pochádzajúce alebo súvisiace s inou trestnou činnosťou," uviedla polícia s tým, že cieľom týchto úkonov bolo okrem iného aj zabezpečenie významných informácií a dôkazov, ktoré boli následne využité na objasnenie založeného požiaru.

Dušan Statelov avizoval svoj zámer odstúpiť z funkcie starostu Marianky už 2. februára, po tom, ako mu podpálili stajňu. Podľa vlastných slov mu pred dvoma rokmi neznámi páchatelia úmyselne podpálili auto. Nasledovali ďalšie formy zastrašovania, ako atrapa bomby či výhražné SMS jeho manželke. Celková škoda na súkromnom majetku spôsobená týmito útokmi podľa jeho slov presahuje 50-tisíc eur.

Vyšetrovacie orgány už 8. deň držia za mrežami bratislavského developera a jeho komplica. Dvojicu, ktorú pred sviatkami vyšetrovatelia zadržali na dvoch miestach v Bratislave a ktorú špecializovaný trestný súd vzal následne do väzby. Zatiaľ neprávoplatne, keďže ich obhajcovia proti väzbe podali stažnosť, o ktorej bude už onedlho rohodovať najvyšší súd.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy