Zatiahnuté
11°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Čo robiť v prípade, ak ste nabúrali nové ešte neprihlásené auto?
Zdielať na
Krimi

Čo robiť v prípade, ak ste nabúrali nové ešte neprihlásené auto?

Na vaše otázky odpovedá Prezident policajného zboru SR Ján Packa

Juraj si kúpil auto, ale pred tým ako ho stihol prihlásiť na dopravnom inšpektoráte nabúral. Študuje ešte na strednej škole a na brigádach si nedokáže dostatočne rýchlo zarobiť na jeho opravu. Napísal tak žiadosť o predĺženie lehoty na prihlásenie ale nevie, či to vôbec má nejaký význam.

„V tomto prípade je možné požiadať o predĺženie lehoty najviac na 30 dní a v prípade, že túto lehotu nestihne, keď je to staršie auto, tak musí absolvovať kontrolu originality, keď je to nové auto, absolvovať ju nemusí, ale hrozí mu pokuta až do výšky 100 eur,“ informuje šéf policajného zboru.

Pán Ján sa narodil v zahraničí, ale žije v Bratislave. Má srbské občianstvo, a srbský vodičský preukaz. Zaujíma ho, či je jeho vodičák platný, keď si chce na Slovensku kúpiť auto.

Ján Packa odpovedá: „Tu je to veľmi jednoduché, pretože na kúpu motorového vozidla ne Slovensku nie je potrebný žiadny vodičský preukaz.“

Spomínaný pán Ján má tiež kamaráta narodeného v Srbsku, a ten má srbský vodičský preukaz, ale medzičasom nadobudol slovenské občianstvo. A tak sa pýta, či si môže vybrať slovenský vodičský preukaz bez dodatočného preskúšania.

„V tomto prípade, pokiaľ má platný povolený trvalý pobyt na Slovensku dlhší ako 185 dní, je povinný do 60-tich dní požiadať o výmenu vodičského preukazu, doloží doklady o platnosti jeho pôvodného vodičského preukazu a vodičský preukaz mu bude vymenený bezplatne a bez skúšok,“ uvádza Packa.

Diváka zastavila ešte 12. decembra o 13. hodine policajná hliadka za tunelom Branisko. Nemal nalepenú diaľničnú známku. Policajt si však od neho vzal, vtedy ešte 1000 korún, dal si ich do vrecka a bez akýchkoľvek blokov bola situácia uzavretá.

„Ja môžem poďakovať divákovi, že napísal takúto skutočnosť, s časom kedy sa to stalo, aj miestom kde sa to stalo. Situáciu samozrejme preveríme, a pokiaľ zistíme, že je to pravda, tak policajt bez milosti poletí,“ uzatvára Ján Packa.

Záverečná otázka už tradične patrí policajtom. Tentoraz nám napísal policajt z policajného prezídia.

„Môže pani riaditeľka odboru vyšetrovania, ktorá je dlhodobo PN, permanentne využívať pracovníkov kriminálnej polície, aby ju v rámci pracovnej doby rozvážali z miesta bydliska služobnými vozidlami na lekárske prehliadky a vyšetrenia?“

Ján Packa odpovedá: „Mohla by to používať pani riaditeľka v tom prípade, že by sa jednalo o akútne ošetrenie a nie je možné použiť iný spôsob, ale permanentné využívanie kedykoľvek, kohokoľvek v prípade PN nie je možné a nechám si to preveriť.“

Vaše ďalšie otázky môžete posielať nonstop na známu e-mailovú adresu akotonespackat@joj.sk.

Zdielať na

Najčítanejšie správy