Zatiahnuté
10°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Prípad zamestnanca rezortu spravodlivosti, ktorý útočil nožom: Sudca rozhodol, že do väzenia nepôjde
Zdielať na

Prípad zamestnanca rezortu spravodlivosti, ktorý útočil nožom: Sudca rozhodol, že do väzenia nepôjde

KOŠICE / Dráma v centre Košíc a následná streľba má pokračovanie. Zamestnanec ministerstva spravodlivosti ohrozoval nožom okoloidúcich, ale aj policajtov. Hliadka pri tomto incidente minulý rok v decembri musela použiť aj služobnú zbraň. Dnes je jasné, že do väzenia nikto nepôjde.

 Obvinený Dušan L. sa v podzemnej garáži blízko hlavnej ulice správal agresívne. Pred políciou sa oháňal dvoma nožmi. V jednej z budov business centra sa najprv ozýval krik, neskôr výstrely. Svedkom celého incidentu v garáži bol muž, ktorý pracuje ako SBS v potravinách. "Ten pán mi povedal, že nemám ísť už bližšie k nemu a že mám volať policajtov a ja hovorím, že prečo, čo sa deje? On hovorí, že volajte policajtov lebo mám aj bombu," hovorí svedok. Na pokyny polície muž nereagoval, ohrozoval samotných policajtov a tak museli zasiahnuť.

"Keďže útok muža smeroval bezprostredne na jedného zo zakročujúcich policajtov boli voči mužovi použité donucovacie prostriedky - služobná zbraň, ktorá podozrivú osobu zasiahla do dolnej časti tela. Do príchodu pracovníkov RZP zranenej osobe policajti poskytli prvú pomoc," vyjadrila sa v decembri minulého roka  Jana Mésarová - hovorkyňa KR PZ Košice.

Okresný prokurátor navrhol vziať Dušana do väzby pre obavu, že by v trestnej činnosti na slobode pokračoval. Po dôkladných vypočutiach a zhodnotení stavu v akom sa obvinený muž nachádzal, prokurátor zastavil trestné stíhanie. "Obvinený v čase činu pre nepríčetnosť nebol trestne zodpovedný, nemohol rozpoznať trestnosť svojho konania a svoje konanie nemohol ani ovládať," uviedla hovorkyňa Krajskej prokuratúry Košice Jarmila Janová.

V čase činu trpel závažnou akútnou psychotickou poruchou. V prípade, ak by mu nebola potvrdená táto diagnóza, hrozil by mu trest odňatia slobody na 3 až 8 rokov. "Je potrebné jeho neustále psychiatrické sledovanie, eventuálne užívanie potrebných liekov inak by jeho pobyt na slobode by mohol byť nebezpečný," pokračovala  Janová.  Dušan L. bol v čase incidentu zamestnancom na ministerstve spravodlivosti. Dnes tomu už tak nie je. "Uvedený zamestnanec skončil pracovný pomer na Ministerstve spravodlivosti k poslednému februárovému dňu tohto roka," informoval Peter Bubla - Tlačové oddelenie Ministerstva spravodlivosti SR.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy