Zatiahnuté
11°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Prvý deň procesu s Josefom Fritzlom v St. Pöltene sa skončil
Zdielať na
Krimi

Prvý deň procesu s Josefom Fritzlom v St. Pöltene sa skončil

Zdroj: telegraph.co.uk

Čo sa dialo 1. deň súdu?

Porotcovia, ktorí budú napokon rozhodovať o jeho vine, zhliadli už aj časť videozáznamu, ktorý vyšetrovatelia zhotovili v prípravnom štádiu s dcérou a obeťou Elisabeth.

Prítomných novinárov o tom po skončení prvého dňa médiami ostro sledovaného procesu informoval hovorca Krajinského súdu v St. Pöltene Franz Cutka.

Podľa jeho slov zostáva ešte otvorené, kedy dostanú priestor v procese súdni znalci, vrátane autorky psychiatrického odborného posudku, ktorý bude mať zrejme značný význam pre vyústenie procesu. "Ukáže sa to v priebehu súdneho konania," konštatoval Cutka.

Na podnet prokuratúry vypracovali znalecké posudky aj odborníci z oblasti neonatológie, elektromechaniky a vetracej techniky, možno, že sa však porotcovia nebudú musieť zaoberať všetkými týmito posudkami, naznačil hovorca.

Utorkové pojednávanie v dolnorakúskom meste bude, tak ako to vyplýva z už skôr zverejnených informácií, neverejné. Porota sa na ňom podľa Cutkových slov zoznámi s ďalšími časťami videozáznamu pripraveného s obeťou Fritzlovho násilia. Verejnosť by sa do súdnej siene mala opäť vrátiť až pred vynesením rozsudku. Ako pravdepodobný termín vyvrcholenia procesu sa až do dnešného popoludnia uvádzal piatok, hovorca súdu však dnes nevylúčil ani vynesenie verdiktu už vo štvrtok.

O "nepredstaviteľnom martýriu" hovorila dnes v úvode procesu žalobkyňa Christiane Burkheiserová vo svojej úvodnej reči. Fritzl, ktorý podľa jej slov s ňou v prípravnom štádiu procesu spolupracoval, neprejavil však žiadne známky ľútosti nad svojím konaním.

Rakúšan viac ako dve desaťročia väznil svoju dcéru v pivnici rodinného domu a splodil s ňou sedem detí, pričom jedno z nich zomrelo krátko po pôrode v roku 1996. Prokuratúra tvrdí, že obžalovaný nesie zodpovednosť za smrť novorodeniatka, ktoré by bolo prežilo v prípade adekvátnej lekárskej starostlivosti.

Fritzl sa dnes na pôde súdu priznal k incestu i k znásilňovaniu, obvinenia z vraždy a zotročovania však odmietol.

Obžalovaný je síce podľa odborného psychiatrického posudku príčetný, napriek tomu môže však práve v dôsledku obsahu tejto písomnosti stráviť časovo neohraničené obdobie za mrežami, a to i v prípade, že by ho porota neuznala vinným z trestného činu vraždy a zotročovania.

Z posudku totiž vyplýva, že trpí ťažkou poruchou osobnosti, ktorá nevylučuje ťažkú recidívu v prípade prepustenia na slobodu.

Vzhľadom na túto skutočnosť požiadala Christiane Burkheiserová o jeho umiestnenie do zariadenia pre duševne narušených odsúdených. Prokurátorka sa tým "poistila" pre prípad, že by porota Fritzla neuznala vinným z vraždy a zotročovania, za ktoré mu hrozí trest vo výške desať až 20 rokov väzenia alebo doživotie.

V prípade oslobodenia od týchto obvinení by Fritzlovi hrozil maximálne 15-ročný nepodmienečný trest odňatia slobody.

Zdielať na

Najčítanejšie správy