Zatiahnuté
11°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Svetové masakre vo vzdelávacích inštitúciách
Zdielať na
Krimi

Svetové masakre vo vzdelávacích inštitúciách

Zdroj: Sylvain Bourdos/ilustračné

Ponúkame chronológiu masakrov vo vzdelávacích inštitúciách z celého sveta, od roku 1999

V Colorade v meste Littleton spustili 20. apríla pred desaťročím dvaja mladíci vo veku 17 a 18 rokov paľbu v miestnom lýceu. Ozbrojení revolvermi a po domácky vyrobenými bombami zastrelili 12 žiakov a jedného profesora.  Nakoniec spáchali samovraždu.

Pred ôsmimi rokmi ôsmeho júna na smrť dobodal duševne nevyrovnaný muž v japonskom Tokiu osem detí. V nemeckom meste Erfurt zastrelil 26. apríla  2002 devätnásťročný neúspešný štúdent 12 stredoškolských pedagógov a dvoch ďalších ľudí. Následne spáchal samovraždu.

V čínskej provincii Che-nan  zahynulo 26. novembra 2004 pri streľbe na internáte lýcea osem mladých ľudí. Iba 16-ročný mladík, ktorý 21. marca pred troma rokmi zabil v priestoroch školy v americkom meste Red Lake deväť ľudí, sa po otrasnom čine sám zabil.

areáli univerzity Virginia Tech v Blacksburgu Pri streľbe z tretieho októbra 2006 v škole náboženskej sekty amish v štáte Pensylvánia zahynulo päť dievčat. V roku 2007 16. apríla útočník zastrelil v32 osôb a spáchal samovraždu. Samovraždu spáchal aj osemnásťročný mladík vo Fínsku, ktorý 7. novembra 2007 zastrelil v lýceu mesta Tuusula severne od Helsínk sedem študentov a riaditeľku školy.

Minulý rok ôsmeho februára zastrelila americká študentka dve osoby v priestoroch technického inštitútu mesta Baton Rouge, na čo sa sama zabila. Šesť dní neskôr spustil mladý muž paľbu v areáli univerzity štátu Illinois. Zabil päť ľudí a potom si vzal život.

Dvatsiatehopiateho februára toho istého roku dobodal nožom bývalý žiak v škole v čínskej provincii Kuang-tung na smrť dvoch žiakov. Na záver si zobral život. Dvadsiatehotretieho septembra 2008 spáchal samovraždu študent po tom, čo usmrtil v strednej škole vo fínskom meste Kauhajoki desať ľudí.

    

Zdielať na

Najčítanejšie správy