Skoro jasno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Takýto rozkol Smer ešte nikdy nezažil: Fico sa nevzdá bez boja, podporili ho ďalší politici
Zdielať na

Takýto rozkol Smer ešte nikdy nezažil: Fico sa nevzdá bez boja, podporili ho ďalší politici

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Bude Smer čeliť vnútrostraníckemu rozkladu? Po nezvyčajne ostrej výmene názorov Roberta Fica a Petra Pellegriniho sa teraz čaká na to, ako zareagujú členovia a popredné stranícke tváre. Smer sa začína deliť na dva tábory a oba sa chystajú na kľúčovú udalosť - snem, ktorý rozhodne o predsedovi. No jeho termín je v nedohľadne.

"Po 20-tich rokoch, veď toto je moje dieťa. Pomohol som mnohým k závratnej politickej kariére," vyjadril sa predseda Smeru-SD Robert Fico. "Dozrel čas na jeho odchod z čela strany," otvorene povedal expremiér Peter Pellegrini.

Po otvorenom konflikte sa začala zákopová vojna na internete a sociálnych sieťach. Ozvali sa predovšetkým podporovatelia Roberta Fica. "Chcú iba jediné, a teda Pellegriniho na čele strany. Toto nie je demokratické, chýba rešpekt a pokora k ostatným členom strany," napísal na Facebooku poslanec Juraj Blanár. Podobný názor zdieľa aj exminister Ladislav Kamenický. "Mnohí poprední Smer-áci už asi zabudli na to, aké príležitosti im dal Robert Fico a potom jemu, ktorý stranu založil, cez médiá odkazujú, aby si zbalil veci a nezavadzal. To je pre mňa neprijateľné," vyjadril sa na Facebooku Kamenický. A Robert Fico sa tradične môže oprieť aj o poslanca Ľuboša Blahu.

Za chrbtom má však Pellergrini silné ministerské mená - Denisu Sakovú, Petra Žigu a Richarda Rašiho. Otázne je, akú má bývalý premiér podporu na čele strany, teda v jej predsedníctve. Z 13 členného predsedníctva ho otvorene podporujú tri mená, Kaliňák s Glváčom však nie sú politicky aktívni. Práve predsedníctvo zvoláva snem raz za dva roky, spravidla však po voľbách, ale aj vtedy, ak o to požiada aspoň 5 z 8 krajských rád. "Je potrebná vnútrostranícka diskusia, a preto verím, že sa aj predsedníctvo zvolá čím skôr, aby sme si mohli všetko vydiskutovať tak, aby sme našu stranu posunuli ku perspektívnej budúcnosti," skonštatoval poslanec Richard Raši.

Ak sa ale "Pellegriniovcom" nepodarí presvedčiť väčšinu, v hre je aj scenár, o ktorom sa diskutuje v kuloároch - a teda ich odchod zo Smeru. V strane by šlo o najsilnejší otras od jej vzniku. "Ak začnete cítiť, že vás už nechcú, silou-mocou sa nedriapte. Keď mi ľudia povedia, že Pelle, choď ty už preč z politiky, tak zasalutujem a idem," vyjadril sa Pellegrini. Klub Smeru vždy patril k najstabilnejším v parlamente, aktuálne je v ňom 37 poslancov. Otázkou je, koľko ich ostane po kríze.

Ďalšie informácie k tejto téme sa dozviete aj v nasledujúcom VIDEU:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy