Skoro jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Obrovský požiar v bratislavskej Vrakuni zachvátil stajne koní aj vrakovisko. Ničivé plamene ohrozovali desiatky koní
Zdielať na

Obrovský požiar v bratislavskej Vrakuni zachvátil stajne koní aj vrakovisko. Ničivé plamene ohrozovali desiatky koní

BRATISLAVA / Viac než 100 ľudí vrátane hasičov z okolia Bratislavy v sobotu pomáhalo pri záchrane areálu, v ktorom bolo viac ako tridsať koní. Požiar, ktorý sa začal rýchlo šíriť z hnojiska, likvidoval všetko.

Požiar vystrašil v sobotu popoludní Bratislavčanov a obyvateľov okolitých miest. Silný, hustý čierny dym sa tiahol niekoľko kilometrov nad mestom. Podľa prvotných informácii z miesta požiaru, krátko pred jednou začalo najprv horieť hnojisko, v areáli, v ktorom bolo ustajnených aj 32 koní.

"To sa strašne rýchlo zomlelo. To začalo horieť, ratovali sme kone, ratovali sme všetko, čo sa dá. Potom to už tak strašne dymilo a horelo, že sa všetky splašili a utekali, rozutekali sa po poli. Kade - tade sme naháňali kone," povedala Denisa, návštevníčka areálu. "Oni vybehli zo zadnej strany, a tie čo boli vpredu začali utekať naraz, každý sa chytil nejakého, len sa nám nepodarilo chytiť tých, čo boli voľne pustení, tí utiekli na pole," prezradil Milan, dobrovoľník pri evakuácii. "Potom sa chytili tie pneumatiky - a to začalo búchať, trieskať. Ako keď pneumatika horí a chytila sa potom už aj strecha. Ale už tu boli hasiči, ale fúka ten vietor, takže nevieme, či sa niečo zachráni," povedala Dana, návštevníčka areálu. 

Starosta Vrakune Martin Kuruc v tejto súvislosti žiadal ľudí, aby dávali pozor a neohrozovali svoje zdravie, na mieste udalosti v smere od Ráztočnej ulice do Mosta pri Bratislave nezastavovali autami a nefotografovali požiar. "Behajú v okolí splašené kone z blízkeho žrebčína, tak dávajte pozor aj na ne," napísal na facebooku Kuruc.

Hustý čierny dym sa ťahal do vzdialenosti niekoľkých kilometrov. Ľudia ho videli zo Šamorína, ale aj zo Svätého Jura. ​Na mieste udalosti zasahovali profesionáli zo všetkých bratislavských hasičských staníc a zo Záchrannej brigády HaZZ v Malackách a členovia DHZ obcí a mestských častí Rača, Podunajské Biskupice, Prievoz, Most pri Bratislave, Čunovo, Záhorská Bystrica, Stupava a Devínska Nová Ves. "Aj za veľmi dobrej spolupráce so zamestnancami tohto areálu, sa nám podarilo uchrániť 32 koníkov, ktoré sú toho času v bezpečí a do týchto chvíľ nie je žiadna osoba - civilná, ani zamestnanci, ani nik z hasičov zranená. Čo je vzhľadom aj k tomu silnému vetru a rozsahu požiaru potešujúce," skonštatoval veliteľ HaZÚ Bratislava Marián Bugár. 

Zisťovateľ príčin požiarov predbežne zatiaľ vylúčil cudzie zavinenie. Ešte musí vypočuť všetkých svedkov a nahlasovateľov požiaru. Výška škody je predbežne vyčíslení na 10 tisíc eur, ale pravdepodobne konečná suma bude po ukončení vyšetrovania vyššia.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy