Zatiahnuté
10°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Počet obetí nočnej streľby v Nemecku sa zvýšil na 11. Strelec mal mať xenofóbne sklony
Zdielať na

Počet obetí nočnej streľby v Nemecku sa zvýšil na 11. Strelec mal mať xenofóbne sklony

HANAU / V nemeckom Hanau zastrelil útočník v dvoch baroch s vodnými fajkami jedenásť ľudí a ďalších zranil. Muž, ktorý podľa polície čin spáchal, je tiež po smrti.

Policajný hovorca podľa ČT24 povedal, že podozrivého skoro ráno našli mŕtveho u neho doma. Členovia špeciálnej jednotky tam objavili ešte jedného mŕtveho človeka, nie je ale jasné, o koho ide. Podľa vyšetrovateľov nič nenasvedčuje tomu, že by útok mali na svedomí nejakí ďalší páchatelia.

Podľa polície sa strieľalo v stredu okolo 22:00 najprv v centre mesta v bare, kam ľudia chodia fajčiť vodnej fajky. O život tam prišli traja ľudia a najmenej jedna osoba utrpela ťažké zranenia. Z miesta činu odišlo auto tmavej farby.

Ďalší útok sa stal asi o dva a pol kilometra ďalej, podľa niektorých médií išlo rovnako o podnik s vodnými fajkami. Tam streľbu neprežilo päť ľudí. Neskôr sa počet obetí incidentu na týchto dvoch miestach rozrástol ešte o jedného človeka."Bol to strašný večer, ... smutné spomienky nám naň zostanú ešte dlho," povedal Claus Kaminsky, starosta Hanau, približne stotisícového mesta, ktoré leží v spolkovej krajine Hesensko, zhruba dvadsať kilometrov východne od Frankfurtu nad Mohanom.

Polícia široké okolie miest, kde sa útoky stali, uzavrela. Na miesto prišli aj posily zo susedného Bavorska. Policajti muža vypátrali na základe informácií od svedkov. Tí opísali auto, ktoré páchateľ využil pri úteku. Násilím vnikli do jeho bytu, kde našli jeho telo i ďalšieho mŕtveho.

Denník Bild na svojich internetových stránkach s odvolaním sa na vyšetrovateľov napísal, že údajný páchateľ je zrejme Nemec. Rovnako informoval, že počet obetí je 11 a zranených 5.

Útočník podľa informácií vlastnil poľovný lístok. Policajti v jeho aute našli náboje, zásobníky a puzdro na zbrane. Oficiálne informácie o jeho identite, ani o jeho obetiach ale zatiaľ úrady nezverejnili.

Nemecké najvyššie štátne zastupiteľstvo vyšetruje streľbu v Hanau pre podozrenie z terorizmu. Podľa agentúry DPA to povedal minister vnútra spolkovej krajiny Hesensko Peter Beuth, kde sa tragédia stala. Podľa Beutha mal strelec xenofóbne sklony.

Minister tiež uviedol, že páchateľ mal legálne držanú zbraň a bol športový strelec.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy