Oblačno
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Opitý záchranár usmrtil na priechode 5-ročného chlapca. Súd mu udelil trest, obžalovaný ale spokojný nebol
Zdielať na

Opitý záchranár usmrtil na priechode 5-ročného chlapca. Súd mu udelil trest, obžalovaný ale spokojný nebol

MICHALOVCE / Päťročného Dávida zrazil a usmrtil vodič s takmer dvoma promile alkoholu v krvi. Tragická nehoda sa stala v obci Drahňov ešte v marci minulého roka. 48-ročný Erik, ktorý pracuje ako profesionálny zdravotnícky záchranár čelí obžalobe za prečin usmrtenia. Na dnešnom hlavnom pojednávaní v Michalovciach mu súd udelil trest v dolnej hranici trestnej sadzby, s ktorým ale spokojný nebol.

Tragická zrážka sa stala pred očami Dávidovej staršej sestry. Chlapček na detskom odrážadle prechádzal po priechode pre chodcov, keď do neho narazil vodič Forda. "On išiel prvý a ja za ním a išlo auto a ho zrazilo veľmi silno," uviedla Dávidova sestra. V čase zrážky mal ísť vodič rýchlosťou minimálne 77 kilometrov za hodinu. Po nehode poskytol chlapčekovi prvú pomoc. Žiaľ, zachrániť sa mu ho už nepodarilo.

"Fúkal mu aj do úst, ale už sa nedalo robiť nič. Nedalo sa, lebo chlapčekovi išlo veľa krvi a hlava bola veľmi dobitá," tvrdia svedkovia nehody. 48-ročný Erik, ktorý pracuje ako profesionálny zdravotnícky záchranár, mal po nehode v krvi takmer dve promile alkoholu. Vypil si vraj preto, že sa v krátkom čase po sebe dozvedel dve nepríjemné správy, s ktorými sa ťažko vyrovnával. "Som prežíval dosť ťažkú situáciu. Manželka mi povedala, že chce podať návrh na rozvod a v podstate som sa telefonicky dozvedel aj o ochorení mojej najlepšej kamarátky. Dosť ma to zobralo," vyjadril sa obžalovaný Erik K.

Obžalovaný chcel s prokurátorom uzavrieť dohodu o vine a treste. Ten to však vzhľadom na závažnosť skutku odmietol. "Chcel by som povedať, že mi je to veľmi ľúto. Som si vedomý, že žiaden trest, ktorý dostanem nevráti život malému chlapcovi," povedal obžalovaný. "Ospravedlnenie mi chlapca nevráti. Už teraz v septembri mal nastúpiť do školy," vyjadrila sa matka nebohého chlapčeka.


Sudca pri vynesení rozsudku prihliadal aj na to, že sa obžalovaný k činu priznal a oľutoval ho a zároveň doposiaľ nebol súdne trestaný. Priťažil mu však alkohol za volantom a tiež to, že k nehode došlo na priechode pre chodcov. Obhajoba žiadala mimoriadne zníženie trestu, no súd pod spodnú hranicu trestnej sadzby nešiel. "Dnes súd na hlavnom pojednávaní rozhodol o vine obžalovaného za prečin usmrtenia a uložil mu trest odňatia slobody v trvaní 48 mesiacov zaradením do ústavu na výkon trestu s minimálnym stupňom stráženia," uviedol sudca Okresného súdu Michalovce Stanislav Sojka.

Súd mu zároveň uložil zákaz činnosti viesť motorové vozidlá po dobu piatich rokov. Tento verdikt zatiaľ ale právoplatný nie je. Prokurátor bol s rozsudkom spokojný, obžalovaný sa však voči nemu odvolal. Rozhodovať tak bude krajský súd.

Viac k tejto téme sa dozviete v archívnej reportáži: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy