Oblačno
14°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Minister životného prostredia Sólymos podáva demisiu. O jeho incidente informovala aj BBC
Zdielať na

Minister životného prostredia Sólymos podáva demisiu. O jeho incidente informovala aj BBC

Na videu vidno svedkov, zrejme zamestnancov reštaurácie, ako informujú policajtov o incidente

BRATISLAVA / Predseda vlády SR Peter Pellegrini je znepokojený medializovanými nočnými udalosťami zo strany ministra životného prostredia Lászlóa Sólymosa. Premiér hovoril s ministrom a požiadal ho, aby predstúpil pred verejnosť, vysvetlil svoje správanie a ospravedlnil sa. Ten tak v poludňajších hodinách aj spravil a verejne povedal, že podáva demisiu.

O nočnom incidente, ktorého aktérom mal byť minister životného prostredia Lászlo Sólymos, informoval ako prvý Plus 7 dní. Mal byť ešte s jedným mužom. 

Minister životného prostredia sa v poludňajším hodinám vyjadril aj pre médiá: "Zažívam ťažké obdobie a v tejto vypätej situácii som sa zachoval zle a nezvyčajne," uviedol minister. "Všetky škody uhradím a majiteľom reštaurácie sa ospravedlňujem. Ospravedlňujem sa všetkým, ktorých sa moje správanie dotklo," povedal Sólymos. "Som ochotný niesť zodpovednosť a podávam demisiu," dodal na záver minister. 

"Predseda vlády Slovenskej republiky Peter Pellegrini oceňuje krok ministra životného prostredia Lászloa Sólymosa ako gesto politickej kultúry," reagoval oficiálne premiér na vyhlásenie ministra na tlačovej besede.

Portál Plus 7 dní zverejnil fotografiu, na ktorej je v blízkosti reštaurácie pohodená ružová kravata. Podľa záberov zo stredajšej vlády by mala byť práve Sólymosova.

noviny.sk/PLUS 7 dní

"Je nám ľúto, čo sa stalo. Vieme, že László Sólymos prežíva jedno z najťažších období svojho života. Okrem toho, že sme politici, sme aj ľudia. Rešpektujeme jeho rozhodnutie. Rozhodol sa niesť dôsledky svojho konania a prijal politickú zodpovednosť," uviedla hovorkyňa strany Most-Híd Klára Magdeme. Sólymos bol nominantom strany Most-Híd. 

Celý nočný incident videli aj manažér s recepčnou z neďalekého ubytovania:

​"Včera okolo šiestej sme na recepcii započuli, ako sa rozbilo okno. Tak sme vyšli s manažérom, pozreli sme sa a tu sa bili. Lenže už bola tma o šiestej. Ale bili sa tu majitelia reštaurácie s dvomi mužmi, našincami. Potom utekali smerom tam (ukazuje svedkyňa udalostí napravo od budovy) a tam to začalo byť rušné. Lenže tam som ja už nešla. Až potom som sa dozvedela, že to bol pán minister životného prostredia ešte s niekým," opísala udalosti svedkyňa.

"Tá bitka prebiehala dosť dlho pod tým tunelom. Tam už som sa nešla pozrieť, tam išiel náš manažér a aj tu chlapci oproti. Všetci boli agresívni. Manažér to chcel ukľudniť, ale nedalo sa, preto zavolali políciu. Podľa majiteľa reštaurácie, lebo potom sa prišli páni z kriminálnej polície sa pýtať, sa to stalo kvôli tomu, že prišli v podnapitom stave a hľadali toaletu. on ich nejakým spôsobom vyhodil, lebo nemôže ísť niekto len tak do reštaurácie na toaletu a niekto z nich kopol do skla a rozbil ho, a tým to začalo," pokračuje svedkyňa v opise agresie v centre mesta. 

Podľa slov svedkyne neboli muži vo vnútri reštaurácie, ako zákazníci. Žena rovnako potvrdila, že malo padnúť vyhlásenie: "Ja som minister životného prostredia!"

"Trvalo to minimálne hodinu, čo sa tu handrkovali, teda bili. Nevidela som (či ich naložili do auta), lebo ja som už pracovala. Boli tam dve hliadky a sanitka. Ale či tam boli zranení, to som už nevidela, kedže som sa nemohla z roboty vzdialiť," opisuje ďalej udalosti svedkyňa a zároveň potvrdila, že muži mali napadnúť aj ženu. "To bola pani odtiaľ, majiteľka. Vraj ju tiež. Niekto to má natočené, ale neviem kto. Vraj ju odviezli," dodala svedkyňa. 

Informáciu o výtržnostiach v priestoroch ázijskej reštaurácie v centre mesta dostali policajti v stredu krátko po 17:00. "Podľa doterajších informácií dvaja muži slovne ako aj fyzicky napadli personál reštaurácie, pričom po ich vykázaní jeden z mužov poškodil a rozbil sklenenú výplň vchodových dverí tejto reštaurácie," informovala v stanovisku polícia. 

Policajti oboch zaistili a eskortovai na políciu. "Poškodením sklenenej výplne dverí bola spôsobená škoda vo výške cca. 1.000 ,- € a zároveň bol jeden zamestnanec reštaurácie privolanou RZP prevezený k ošetreniu do jednej z bratislavských nemocní," dodala polícia. 

Predseda Mostu-Híd Béla Bugár sa postavil za svojho podpredsedu:

Informácia o nočnom "vyčíňaní" ministra životného prostredia sa objavila aj vo vysielaní zahraničnej BBC:

"Slovenská polícia zadržala ministra životného prostredia Lászloa Sólymosa v stredu večer, potom, čo svedkovia opísali opitý incident v čínskej reštaurácii. Pán Sólymos je podpredsedom Mostu-híd, stredopravej politickej strany." zaznelo z vysielania BBC. 

Vyšetrovateľ začal trestné stíhanie vo veci trestného činu výtržníctva a vo veci trestného činu poškodzovania cudzej veci. Oboch už prepustili. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy