Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Okolie stavby tunela Višňové ožilo. Tentoraz tam ale pracovali policajti
Zdielať na

Okolie stavby tunela Višňové ožilo. Tentoraz tam ale pracovali policajti

BRATISLAVA / Opäť sa pracovalo v okolí stavby tunela Višňové. Tentoraz to však neboli robotníci, ale policajti. Počas akcie Tunel sa zamerali na priestory Národnej diaľničnej spoločnosti a ďalšie spoločnosti spolupracujúce na výstavbe diaľničného úseku D1.

Národná kriminálna agentúra počas akcie TUNEL zasahovala v Prešovskom, Žilinskom a Bratislavskom kraji. "Národná kriminálna agentúra vykonáva zaisťovaciu akciu s názvom "TUNEL", v súvislosti s výstavbou diaľničného úseku D1 Lietavská Lúčka – Višňové. Bližšie informácie poskytneme, keď to procesná situácia dovolí," uviedol Michal Slivka, hovorca prezídia SR.  

Policajti z NAKy v skorých ranných hodinách navštívili rôzne priestory Národnej diaľničnej spoločnosti. Zamerať sa mali v Bratislave a v Prešove aj na sídla spoločnosti Dúha - jedného z členov konzorcia. V spojitosti s policajnou akciou sa spomína aj Miroslav Remeta, ktorý získal lukratívnu zákazku na výstavbu a ktorého už v minulosti mali vyšetrovať v kauze okolo výstavby tunela Višňové. "Podľa mne zatiaľ známych informácii, týka sa to tunela Višňové, čiže stavby D1 Lietavská Lúčka - Višňové - Dubná Skala, ale konkrétne informácie, že čo je predmetom vyšetrovania, zaisťovania akých dôkazov, ohľadom čoho, nie sú mi známe, čiže neviem sa vám bližšie vyjadriť, že o čo ide," informoval Ladislav Dudáš, podpredseda predstavenstva NDS.

Prakticky mŕtva stavba tunela Višňové dnes aspoň na pár hodín ožila. No neprišli sem stavbári. Svoju robotu na stavenisku mali príslušníci národnej kriminálnej agentúry. Ráno dorazili k tunelu Višňové a usídlili sa v unimobunkách, kde má svoje kancelárske priestory Národná diaľničná spoločnosť. Vyšli odtiaľ až v čase tesne pred obedom a vyniesli von kartónové krabice, v ktorých zrejme boli dokumenty k priebehu činnosti na stavbe diaľničného úseku Lietavská Lúčka, Dubná Skala, ktorého súčasťou je aj tunel Višňové. "Potvrdilo sa, že rozhodnutie zastaviť výstavbu na tuneli Višňové bolo správne. Od začiatku tam boli problémy, ktoré súčasné vedenie rezortu zdedilo po svojich predchodcoch," povedala Karolína Ducká, hovorkyňa ministerstva dopravy VaRV. 

NDS nebola spokojná s postupom prác na výstavbe a preto v marci ukončila zmluvu s talianskym združením, ktoré bolo zodpovedné za zhotovenie úseku. Na stavbe sa už od roku 2014 objavovali problémy. Nešťastia, pri ktorých prišli dvaja robotníci o život, ale aj problémy s vyplácaním subdodávateľov. "NDS naďalej pokračuje v príprave súťaže, aby výstavba na Višňovom začala čo najskôr a mohli sme na dostavbu dočerpať eurofondy. Dôležitý je aj fakt, že živnostníci, ktorým talianska firma dlhovala, sú vyplatení a stavby, ktoré súčasný minister rozbehol idú podľa plánov," tvrdí Karolína Ducká.

Podľa zdroja blízkeho vyšetrovaniu policajti zaistili okrem dokumentov aj mobilné telefóny a počítače. "Samozrejme NDS je plne súčinná, odovzdáme všetko, čo si budú žiadať a nemáme s tým absolútne žiadny problém," dodal Ladislav Dudáš.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy