Oblačno
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Turisti našli uprostred lesa čiernu skládku s autodielmi. Palubná skrinka ukrývala nečakaný obsah
Zdielať na

Turisti našli uprostred lesa čiernu skládku s autodielmi. Palubná skrinka ukrývala nečakaný obsah

LIPTOVSKÁ KOKAVA / Čierne skládky predstavujú veľkú záťaž pre životné prostredie. Ľudia radšej odvezú odpad na odľahlé miesto, namiesto toho, aby zaplatili pár eur v zbernom dvore. Aj keď za takéto konanie hrozia pokuty, či dokonca trestné stíhanie, vinníka sa podarí odhaliť len málokedy.

Už na prvý pohľad je zrejmé, že kopa plastov, molitanu a skla pochádza z osobného auta. Niekto ich len tak pohodil v lese medzi Liptovskou Kokavou a Pribylinou. 

​Rozobratý interiér auta našli náhodní turisti asi 150 metrov od cesty spájajúcej tieto dve obce. Tí kontaktovali kokavských dobrovoľných hasičov. 

"Som dostal písomnú správu od miestnych občanov z dediny od nás, oznámenie sa potvrdilo následne na to som kontaktoval linku 158, policajný zbor," priblížil Richard Šopor, predseda DHZ Liptovská Kokava. 

Palubná skrinka ukrývala nečakaný obsah

"Čo ma dosť prekvapilo na tom všetkom, bolo to, že sú tam originály technického preukazu, kartičiek od STK-čky, od emisnej kontroly," poznamenal Šopor. 

Doklady vydané pre 20-ročnú Škodu Octavia mali platnosť ešte viac ako pol roka. Typu tohto auta zodpovedali aj diely vyhodené v lese. Doklady zaistili policajti, podľa nich nebudú mať problém kontaktovať sa s majiteľom vozidla.

Na teraz je však prvoradé vyčíslenie škody

Podľa toho sa určí, či bude vec riešiť Úrad životného prostredia alebo policajný vyšetrovateľ. "Zhruba sme odhadli kilá a z toho nám vyšla cena, samozrejme, že problémy v okolí obce s tým máme, každú chvíľu niečo riešime, niečo odvážame. Bohužiaľ, ľudí máme takých, akých máme, už je to odpratané," skonštatoval starosta Pribyliny Milan Kohút. 

"Je to dosť nepochopiteľné, že takto človek v dnešnej dobe postupuje a koná, keď sú to plasty a také veci, ktoré by mohol kdekoľvek v každom meste na zbernom dvore uložiť," reagoval Šopor. 

Poliaci ostávajú vo väzení. Súd potvrdil väzbu vo veci ilegálnej skládky chemikálií: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy