Skoro jasno
20°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Szabó, obžalovaný z vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej, žiadnu dohodu s vyšetrovateľmi nemá
Zdielať na

Szabó, obžalovaný z vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej, žiadnu dohodu s vyšetrovateľmi nemá

BRATISLAVA / Obžalovaný z vraždy Jána Kuciaka, Martiny Kušnírovej a podnikateľa Petra Molnára z Kolárova, Tomáš Szabó žiadnu spoluprácu s vyšetrovateľmi nepodpísal a ani sa nedohodol na spolupráci s prokuratúrou. Pre TV JOJ to uviedla Szabóova advokátka Iveta Kochanská.

Tomáš Szabó sa podľa advokátky v pondelok dozvedel z rádia, že aj jeho prokuratúra vytýčila na samostatné konanie a v prípade vraždy novinára mal začať spolupracovať s orgánmi činnými v trestnom konaní. Szabó okamžite volal svojej advokátke z väznice, že to nie je pravda a nič také s vyšetrovacími orgánmi nedohodol.

"Ozval sa mi klient telefonicky s tým, že sa dopočul z rádia, o vylúčení jeho veci na samostatné konanie v dôsledku spolupráce s orgánmi činnými v trestnom konaní. Následne uviedol, že on takéto vyhlásenie nevydal ani nevie, o čo sa má jednať," uviedla pre TV JOJ Szabóová advokátka Iveta Kochanská. 

Szabó, ktorého najskôr polícia označila za strelca na novinára a mladú archeologičku, nakoniec polícia označila za pomocníka a prokurátor ho žaluje z úkladnej vraždy spáchanej organizovanou skupinou. Vraždu podľa prokurátora ÚŠP spáchali spoločne ako skupina s bratrancom Miroslavom Marčekom a Alenou Zsuzsovou. Mariana Kočnera prokuratúra označila za objednávateľa vraždy, ktorú si u údajných vykonávateľov mal objednať z osobitného motívu - z pomsty. 

Tisíc eur za bitku Kuciaka 

V samotnej podanej obžalobe, ktorou disponujú viaceré médiá sa úvodných stranách nachádza výpoveď Szabóa, ktorú poskytol 28.9.2018 po zadržaní políciou, a na ktorej zrejme trvá dodnes. Povedal, že koncom decembra ho svedok Andruskoó pozval na stretnutie, kde sa pýtal či je ochotný za 1000 eur niekoho zbiť. Neskôr mu upresnil, že zbiť chce dať mladého novinára. Po niekoľkých prehliadkach domu Jána Kuciaka sa rozhodli splniť úlohu. Dátum Szabó neuviedol. Prokurátor v obžalobe uvádza, čo údajne nasledovalo v deň akcie, v ten deň Keď zrejme Jána s Martinou páchatelia zavraždili.

"Marček si chcel vziať bejzbalovú palicu. Obvinený Szabó mu to vyhovoril s tým, aby zbil Kuciaka len rukami. V deň, keď sa Marček rozhodol, že zbije poškodeného, bola silná zima," píše sa v časti obžaloby.  V ten deň, ktorý opisuje obžaloba pri výpovedi Szabóa, Marčeka komplic vysadil vo Veľkej Mači. Keď sa poň vrátil, bol Marček vraj celý od blata. Tvrdil, že novinára a ženu našiel v dome, oboch už mŕtvych. Tento príbeh ale Szabóovi prokurátor ani vyšetrovateľ nakoniec neuveril. Z vraždy ho usvedčuje podľa obžaloby nie len svedok - sprostredkovateľ Andruskó ale aj samotný jeho komplic - strelec Marček.

Nedávno Úrad špeciálnej prokuratúry GPSR navrhol údajnému sprostredkovateľovi vraždy novinára, Zoltánovi Andruskóovi, dohodu o vine a treste. Andruskó od začiatku dobrovoľne spolupracuje na objasnení vraždy novinára, ďalších vrážd a iných závažných trestných skutkov. 

Okrem Andruskóa sa k vražde Jána Kuciaka, Martiny Kušnírovej dobrovoľne priznáva údajný vykonávateľ popravy Miroslav Marček, ktorý s vyšetrovacími orgánmi zatiaľ nemá uzatvorenú žiadnu dohodu. Marček sa dobrovoľne priznáva aj k vražde podnikateľa z Kolárova Petra Molnára. Tomáš Szabó popiera, že by ju s Marčekom spáchali spoločne. Molnára mali podľa prokuratúry zavraždiť po vzájomnej dohode 16.12.2016. Motívom vraždy bola snaha obete zbaviť sa ako svedka. Páchatelia mali v úmysle vykradnúť podnikateľovi dom a jeho zavraždiť, čo vykonali. Z domu ale odniesli len podnikateľovu peňaženku. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy