Polojasno
12°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Ústavnoprávny výbor odporučil parlamentu, aby zrušil milosť pre Kočnera v kauze Technopol. Riešili aj komunikáciu s Trnkom
Zdielať na

Ústavnoprávny výbor odporučil parlamentu, aby zrušil milosť pre Kočnera v kauze Technopol. Riešili aj komunikáciu s Trnkom

BRATISLAVA / Ústavnoprávny výbor odporučil parlamentu, aby zrušil milosť bývalého prezidenta Michala Kováča pre Mariana Kočnera v kauze Technopol. Novelou ústavného zákona, prostredníctvom ktorej by sa milosti prezidenta Kováča v tejto kauze zrušili, sa parlament zaoberal aj na septembrovej schôdzi. Na parlamentnú pôdu už ale prenikol aj Dobroslav Trnka. Rokovať o ňom bude Výbor pre obranu a bezpečnosť. Jeho poslanci sa na vyšetrovanie v súvislosti s nahrávkou plánujú pýtať priamo ministerky vnútra. V parlamente dnes už ale Dobroslav Trnka nemá oporu ani v poslancoch Smeru, ktorí ho v minulosti do funkcie presadzovali.

O odporučení ústavnoprávneho výboru informoval poslanec NR SR za SaS Ondrej Dostál. Novelu ústavného zákona, prostredníctvom ktorej by sa mali zrušiť exprezidentom Michalom Kováčom udelené milostí pre obvinených v kauze Technopol z 90. rokov minulého storočia, posunul parlament do druhého čítania na septembrovej parlamentnej schôdzi.

"Keď sme o tom návrhu na zmenu ústavy na výbore rokovali minulý týždeň, výbor neprijal uznesenie. A dnes sme schvaľovali správu výboru o prerokovaní návrhu vo výbore a všetci boli zrazu za. Či je za tým v pondelok zverejnená nahrávka rozhovoru Mariana K. s Trnkom, nie som splnomocnený informovať," napísal Dostál.

Nahrávka Kočnera s Trnkom

Na pôdu branno-bezpečnostného výboru by ministerka vnútra Denisa Saková mala prísť už o pár dní, nepríde ale sama, sprevádzať by ju mal aj policajný prezident Milan Lučanský. Od Sakovej a Lučanského chcú poslanci počuť, ako postupuje polícia v prípade medializovanej zvukovej nahrávky medzi Marianom Kočnerom a bývalým generálnym prokurátorom Dobroslavom Trnkom. "Aby sme sa dozvedeli aké kroky, aké úkony boli vykonané od novembra. To má byť údajný dátum odkedy polícia týmito závažnými informáciami disponuje," vyjadril sa Ľubomír Galko, poslanec NR SR.  

Podľa predsedu výboru pre obranu a bezpečnosť Antona Hrnka (SNS) je prípad nahrávky skôr problémom Richarda Sulíka (SaS), ale s predvolaním ministerky a šéfa polície napokon súhlasil. "Podľa môjho názoru je to skôr kauza Mariana K., pána Sulíka a pána Trnku,"  povedal Hrnko. Výbor hlasoval za zasadnutie jednohlasne. Predbežný termín zasadnutia bude v utorok 22. októbra.

K zverejnenej nahrávke sa vyjadrili aj poslanci Smeru-SD, ktorí Trnku v minulosti podporovali. "Bolo mi z toho zle, boli mi z toho veľmi zle. Je to veľmi zlé, keď takáto nahrávka uzrela svetlo sveta a ešte horšie je, že bývalý generálny prokurátor komunikoval s pánom Kočnerom," vyjadril sa poslanec Smeru Peter Šuca. 

"Dá sa mu veriť všetko. Tak ako je to tu napísané vám garantujem, že všetko. Ruku do ohňa za to dám. Tento človek - myslím Trnka, je jedna handra," vyjadril svoj názor Boris Kollár (SME Rodina). 

"Je to šokujúce. Ja stále čakám na to, že čo robia orgány činné v trestnom konaní, pretože tu sú naozaj závažné podozrenia zo spáchania trestného činu, alebo viacerých trestných činov, a my sa o týchto veciach dozvedáme len z médii,"povedala štátna tajomníčka ministerstva spravodlivosti (Most-Híd) Edita Pfundtner. Trnku do funkcie v minulosti navrhoval nielen "smerák" Mojmír Mamojka, ale aj koaličný poslanec Stanislav Janiš. Spôsobil vtedy tým vážnu koaličnú krízu. "Navrhol som ho do funkcie pre jeho principiálny a jasný postoj," vyhlásil vtedajší poslanec za SDKÚ-DS Janiš. 

Viac o kauze Technopol sa dozviete aj v reportáži TU:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy