Skoro jasno
11°
Bratislava
Marek
25.4.2024
V macedónskych väzniciach dochádza k brutalite
Zdielať na
Krimi

V macedónskych väzniciach dochádza k brutalite

Zdroj: internet/ilustračné

Jeden z väzňov bol takmer mesiac pripútaný k svojej posteli

"Údajne dochádzalo k zlému zaobchádzaniu vrátane kopancov, úderov a bitia pendrekmi či rôznymi ďalšími predmetmi," uvádza sa v správe.

Inšpektori výboru zaznamenali, že podmienky sa zhoršili aj napriek prísľubom úradov, že dôjde k ich zlepšeniu. "Opäť raz si delegácia vypočula značné množstvo obvinení zo zlého zaobchádzania zamestnancov s väzňami vo väzniciach Idrizovo a Skopje. Obvinenia sa zväčša týkajú bitia obuškom rovnako, ako udierania rukou a kopania, dokonca udierania reťazou."

Podľa záznamov z jedného väzenia v období medzi 19. septembrom a 12. októbrom 2007 bol takmer mesiac reťazou pripútaný k svojej posteli 18-ročný väzeň. Ležal na chrbte, pričom jeho členky boli pripútané o posteľ, okolo jeho spútaných rúk bola obmotaná reťaz, ktorá bola zamknutá o obidve časti postele, uvádza sa v správe. Takto bol ponechaný jeho spoluväzňovi, ktorý sa oňho staral - kŕmil ho lyžičkou a pomáhal mu močiť do plastikovej fľaše, dodáva správa s tým, že zaobchádzanie s nám bolo "nehumánne a ponižujúce".

V správe sa píše o "celkovom zanedbaní" väzňov väzenským personálom a manažmentom, ktorí pár obľúbených väzňov poverili dozorom nad ostatnými. Bol to systém založený na "udavačstve, hrozbách a kontrole prístupu k výhodám a privilégiám," uvádza sa v správe. "Výsledkom bolo permanentné násilie a zastrašovanie, čoho bola delegácia svedkom."

Zdielať na

Najčítanejšie správy