Zatiahnuté
12°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Kanadský profesor spoznal trest za zneužívanie maloletých. Odvolal sa
Zdielať na

Kanadský profesor spoznal trest za zneužívanie maloletých. Odvolal sa

PREŠOV / Okresný súd v Prešove vyniesol rozsudok v prípade uznávaného kanadského profesora obvineného z viacerých trestných činov so sexuálnym motívom. Uznal ho vinným zo sexuálneho zneužívania a ďalších skutkov a poslal ho za mreže na 7 rokov. Profesor mal počas výskumu zameraného na sexuálne správanie v rómskych osadách zneužívať ešte neplnoleté dievčatá.

Sexuálne zneužívanie, ohrozovanie mravnej výchovy mládeže, ale aj nedovolené ozbrojovanie. To sú skutky, z ktorých obvinili kanadského profesora ešte v roku 2017. Súd ho uznal vinným a poslal za mreže.

"Súd mu ukladá trest v trvaní siedmich rokov," informoval predseda senátu. "Sexuálne zneužívanie je problematické kvôli kontextu, za ktorého sa malo odohrávať a po druhé ale aj toho, že súd vzal za základ pre rozhodnutie o vine len výpovede, ktoré boli vykonané nie bez možnosti obhajoby, svedkov, akýmkoľvek spôsobom vypočuť," uviedol obhajca obžalovaného Daniel Lipšic. 

Prokurátorka v záverečnej reči navrhovala trest odňatia slobody v trvaní 10 rokov. Poškodených má byť viacero dievčat. Niektoré v čase skutku nemali ešte ani 15 rokov.

"Všetky svedkyne popreli výpovede z prípravného konania a tvrdili, že bol na nich vykonávaný rôzny nátlak, aby takýmto spôsobom vypovedali," dodáva Lipšic. Obhajca obžalovaného sa hneď po vyrieknutí rozsudku odvolal. Dnešné rozhodnutie preto ešte nie je právoplatné. O prípade bude ešte rozhodovat krajský súd.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy