Zatiahnuté, dážď
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Mosnár, obvinený z vraždy exprimátora Hurbanova, sa sťažuje na zaujatosť súdu
Zdielať na

Mosnár, obvinený z vraždy exprimátora Hurbanova, sa sťažuje na zaujatosť súdu

BRATISLAVA / Priateľ Aleny Zsuzsovej, Vladimír Mosnár je obvinený aj v prípade vraždy Lászlóa Basternáka. Vo štvrtok ho ozbrojení kukláči doviezli na Krajský súd v Bratislave, no pre iný trestný čin. Ide o ublíženie na zdraví v štádiu pokusu. Obvinený na začiatku pojednávania odovzdal súdu obálku s dvoma listami. V jednom z nich žiada, aby o jeho prípade rozhodoval iný krajský súd.

Mosnára okresný súd v Bratislave minulý rok odsúdil na štyri roky za ublíženie na zdraví v štádiu pokusu. Rozsudok ale nie je právoplatný. Vladimír Mosnár sa voči rozhodnutiu odvolal a o celej veci tak mal rozhodnúť krajský súd v Bratislave. "My sa s tým nestotožňujeme a práve z tohto dôvodu došlo k odvolaciemu konaniu. Nešlo nikdy o žiadnu vydieračku. Kvalifikácia bola ublíženie na zdraví, ale pozor, v prípade prípravy," povedala obhajkyňa V. Mosnára Júlia Vestenická.

Pojednávanie s Vladimírom Mosnárom sa začalo krátko po 10. hodine, no trvalo len pár minút. Obvinený totiž predsedovi senátu odovzdal list s námietkou zaujatosti voči všetkým sudcom krajského súdu v Bratislave. "Generálna námietka zo strany môjho klienta bola podaná z dôvodu, že mu bola adresovaná písomnosť, z obsahu ktorej sa dozvedel o tom, že je tu vysoký predpoklad na to, že sudcovia krajského súdu sú voči nemu zaujatí. Tento list bol tretí v poradí, ktorý mu bol adresovaný s podobným obsahom. Napriek tomu predložil len jeden," uviedla obhajkyňa Vestenická.

Mosnár vo svojom liste poukazuje na zistenia jeho kamaráta s prezývkou Abagán. Ten v ňom písal o tom ako sa mal údajne dozvedieť, že sudcovia krajského súdu v Bratislave a krajskí prokurátori majú medzi sebou veľmi dobré vzťahy. Existujú medzi nimi aj rodinné prepojenia, čo má údajne potvrdiť aj rozhovor medzi prokurátorom a sudcom Kubíkom, kde mal prokurátor žiadať, aby bol Mosnárovi vymeraný čo najvyšší možný trest. "Bol som na káve s naším prokurátorom Sýkorom a ten ma informoval, aby si si dával pozor, lebo počul tento *** náš ako sa na chodbe krajského súdu rozpráva sudca Kubík s akýmsi prokurátorom z krajskej prokuratúry v Bratislave. Tento prokurátor si rozpráva tomuto sudcovi aby ťa, odpálkoval, lebo si kriminálny živel," uvádza sa v liste od Mosnárovho priateľa Abagána. 

Mosnárovi sa kopili obvinenia

Mosnára zadržala NAKA v inej kauze ešte 23. januára v byte v Bratislavskej Petržalke. Obvinili ho z obzvlášť závažného zločinu krádeže. O deň na to Mosnára obvinili aj z úkladnej vraždy exprimátora Hurbanova Lászlóa Basternáka formou účastníctva. Exprimátora 9. júla 2010 zastrelil pred vlastným domom Štefan Kaluz, ktorý si trest odpykáva v Leopoldove. S obvineným Mosnárom pracovali v minulosti pre skupinu Sýkorovcov ako SBSkári. Akúkoľvek spojitosť s vraždou exprimátora advokátka so svojim klientom odmieta. "Je to absolútne fatálny nezmysel," povedala Vestenická.

V prípade vraždy Lászloa Basternáka je spoluobvinená aj Alena Zsuzsová. Vzťah s ňou Mosnár nepopiera. V minulosti jej mal dokonca robiť šoféra a požičať peniaze."To pre nás znamená, že vzťah s pani Zsuzsovou je jedna vec a vzťah k nejakej vražde absolútne žiadna. My sme presvedčení, že ani pani Zsuzsová s tým nemá absolútne nič spoločné, čo vlastne tvrdí aj ona. Jednoducho pán Andruskó má asi veľkú fantáziu," uviedla advokátka.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy