Oblačno
16°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
FOTO: Železničiari hlásia meškania vlakov. Vykoľajené vagóny sa nepodarilo zatiaľ odstrániť
Zdielať na

FOTO: Železničiari hlásia meškania vlakov. Vykoľajené vagóny sa nepodarilo zatiaľ odstrániť

KROMPACHY / Mimoriadna udalosť na železnici zamestnala hasičov aj policajtov počas celej noci. Vykoľajený nákladný vlak a rozsypaný náklad z vagónov zastavili železničnú dopravu na Spiši a ochromili celé Slovensko. Hlavný ťah Bratislava - Košice v Krompachoch zahatali tony železa a piesku.

K nehode došlo pri osade pri Krompachoch. "Sme prišli vonku a naraz buchot bol, buch, dole. Všetci prišli vonku pozerať čo sa stalo," uviedol obyvateľ osady. Bolo krátko po pol siedmej večer, keď sa deväť vozňov vykoľajilo. Desiatky ton železa a piesku skončili na zemi ako detská skladačka. "Operačný nás vyslal ku vykoľajenému vlaku, železničná stanica Krompachy," informoval Mikuláš Papp, veliteľ zásahu HaZZ Krompachy. ​​Chlapi si spočiatku mysleli, že ide o nevhodný žart alebo o cvičenie. Už počas cesty preverovali či nepôjde aj o náročný chemický zásah. Nebezpečenstvo sa nepotvrdilo, nákladný vlak bol naložený pieskom. "Naša činnosť spočívala nájsť rušeň a skontrolovať, či je rušňovodič v poriadku. Našťastie bol," povedal Mikuláš Papp. Nik si ani nechcel predstaviť aké následky by mala podobná nehoda osobného vlaku. Táto udalosť sa našťastie zaobišla bez zranení.

Hoci pohľady na vyvrátené a zničené vozne vyzerali dramaticky železné kusy z podvozkov boli rozmetané v okolí niekoľkých metrov od koľajiska. K vykoľajenej súprave nastúpili vyšetrovatelia. "Touto železničnou nehodou vznikla Železniciam SR škoda vo výške najmenej 100.000 eur. Polícia v tejto súvislosti začala trestné stíhanie za trestný čin všeobecného ohrozenia z nedbanlivosti," informovala Jana Mésarová, hovorkyňa KR PZ Košice. Súprava patrila súkromnému prepravcovi. Nákladný vlak smeroval do Košíc. "Za vykoľajením vlaku mohli stáť buď technická chyba na infraštruktúre, alebo na niektorom z vozňov. Ďalšie informácie budeme poskytovať až po vyšetrení celej situácie," povedala Petra Jamrichová,  PR konzultantka spoločnosti Lokorail.  

Do Krompách mieri aj hasičská záchranná brigáda z Malaciek. Tá bude mať na starosti odstránenie vozňov aj vysypaného nákladu. "Železničná doprava je v úseku Spišské Vlachy, Margecany zastavená. Na odstránenie následkov udalosti bola privolaná vojenská technika z Malaciek, ktorá by po príchode na miesto mala začať s odstraňovaním, ktoré by malo trvať počas celého zajtrajšieho dňa," dodal Martin Lukáč, hovorca ŽSR. 

"Železničná doprava je na úseku Spišské Vlachy, Margecany zastavená. Vlaky osobnej prepravy sú zo Spišských Vlachov vypravované naspäť smer Bratislava a z Margecian naspäť smer Košice," informoval Michal Lukáč, hovorca ŽSR.  Cestujúci, ktorí cestovali vo vlakoch z Košíc prišli do Bratislavy približne s hodinovým meškaním. Niektorí v lepšej nálade, no najmä tým, ktorí cestovali ďalej meškanie vlaku skomplikovalo cestu.

S meškaním v rozmedzí 60 až 90 minút je potrebné rátať aj v nasledujúce dni. "Obnovenie dopravy cez stanicu Krompachy očakávame v priebehu utorka. Aj z tohto dôvodu sme posilnili našu linku kontaktného centra 18 188, kde sa cestujúci dozvedia všetky informácie o ich ceste," dodal Tomáš Kováč, hovorca ZSSK. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy