Polojasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Kočnerove motáky z basy. Kaliňák, Saková, Počiatek na nich nie sú, tvrdí obhajca
Zdielať na
Krimi

Kočnerove motáky z basy. Kaliňák, Saková, Počiatek na nich nie sú, tvrdí obhajca

BRATISLAVA / Marian Kočner mal z väzby posielať lístočky s inštrukciami určené svojmu kamarátovi, novinárovi Petrovi Tóthovi. Podľa anonyma, ktorý obdržala televízia JOJ mal lístočkami inštruovať Tótha k tomu, aby kontaktoval vplyvných ľudí vrátane podnikateľa Norberta Bödöra, ktorý mal cez svojho kamaráta zariadiť jeho prepustenie z väzby.

Kočner mal rukou písané listy posielať údajne cez svojho právnika Andreja Šabíka, ktorý ich mal odovzdať bývalému SISkárovi Petrovi Tóthovi. Šabík ale tieto informácie odmieta. "Žiadne dokumenty som nikdy nedostal," povedal Šabík pre TV JOJ. Kočner prostredníctvom Tótha podľa anonymu žiadal Bödöra, aby cez svojho kamaráta Dušana Kováčika zariadil jeho prepustenie z väzby. 

"Rovnako v týchto listoch žiada Petra Tótha aby kontaktoval osobu označenú ako RF (t.j. Robert Fico) aby zistil prečo zlyhal „jeho človek“ na Ústavnom súde, ktorý rozhodol o jeho väzbe a to konkrétne sudca JUDr. Mojmír Mamojka," napísal anonym. 

Mamojka ale akýkoľvek kontakt s Kočnerom odmieta. "Väzba na nás a na Ústavný súd je taká divoká konštrukcia, že k tomu vám naozaj neviem nič bližšie povedať. S Kočnerom som nikdy nebol v kontakte, možno raz pred asi ôsmimi alebo desiatimi rokmi, bola nejaká svadba. Bolo tam asi dvesto ľudí," povedal Mamojka s tým, že nič neprejednával ani s Robertom Ficom, ktorý sa v anonymnom liste tiež spomína. 

"Môžeme potvrdiť, že uvedené listy, ktoré mali OČTK získať pravdepodobne od utajeného svedka v inej trestnej veci, majú byť použité pri zajtrajšom rozhodovaní o väzobnom návrhu na rozšírenie väzby pre môjho klienta. Uvedené písomnosti sú predmetom spisového materiálu. Akonáhle sme sa dozvedeli o tomto väzobnom návrhu, okamžite sme požiadali o možnosť vypočuť tohto utajeného svedka aj v našej zmenkovej kauze. Máme právo sa ho pýtať a verifikovať zdroj, odkiaľ tie listy prišli. Môžem upresniť, že na uvedených listoch nie sú uvedené mená Saková, Počiatek a Kaliňák. Kategoricky popieram, že by som ja osobne takéto listy, motáky a iné dokumenty vynášal od môjho klienta. Nikdy som to nerobil, ani to robiť nebudem," uviedol pre TV JOJ advokát Mariana Kočnera, JUDr Michal Mandzák.

Bývalý SISkár Tóth k obvineniam

"Pre pár dňami sa mi vyhrážal anonym, že sa proti mne chystá ďalšie kolo diskreditácie. V skutočnosti to žiadny anonym nebol. Tak ako v prvom prípade, aj teraz mám dôvod veriť, že za neodôvodnenými a nevyprovokovanými útokmi proti mne stoja advokát Daniel Lipšic, policajt s kariérou na raketový pohon Vladimír Pčolinský a mafiánsky podnikateľ Peter Košč, ktorého brat je riaditeľom personálnej sekcie SIS," uviedol pre televíziu JOJ Peter Tóth. 

Podľa anonymného e-mailu poskytol dôkazy o ovplyvňovaní utajený svedok Peter Tóth. E-mail prišiel do redakcií deň pred tým, ako má súd rozhodovať o sprísnení väzby pre Mariana Kočnera. Prokurátor navrhuje najprísnejšie väzobné obmedzenie, takzvanú kolúznu väzbu. ​Toto najsilnejšie obmedzenie na slobode  súvisí s vyšetrovaním vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej.

Premiér o ničom nevie, Saková sa dištancuje

Premiér Peter Pellegrini nevie žiadne podrobnosti o medializovanom prípade motákov, ktoré vo veci svojho prepustenia z väzby zasielal Kočner. "Ja osobne môžem ale prehlásiť, že mňa osobne nikto v tejto veci nekontaktoval ani sa ma nikto nesnaží nejakým spôsobom o niečom presvedčiť," povedal novinárom s tým, že sa nechce nechať vtiahnuť do diskusie o niečom, čo nevidel ani nečítal. Podľa predsedu vlády nie je možné nikomu, kto sa ocitne v podobnej situácii zakázať, aby sa pokúšal "vplývať vo svojich veciach". "Dôležité je, aby systém ako taký odolal a aby príslušné orgány konali tak, ako im hovorí zákon, a nie tak, ako sa ich snaží niekto ovplyvniť," zdôraznil. Dodal, že ak sa k nemu dostanú závažné informácie z tejto oblasti, bude sa nimi zaoberať.

Ministerka vnútra Denisa Saková podľa vlastných slov necháva celý prípad na orgány činné v trestnom konaní. "Ja môžem s čistým svedomím vyhlásiť, že na mňa nikto tlak nevyvíjal, aby som ovplyvňovala vyšetrovanie," povedala s tým, že ovplyvňovanie je mimo jej kompetencií. "Ja len viem z písomného vyjadrenia Policajného zboru, že boli všetky tieto dokumenty odovzdané dozorujúcemu prokurátorovi. To je všetko čo viem," dodala.

Policajti Národnej kriminálnej agentúry zaistili motáky 26. novembra a overené fotokópie všetkých lístočkov odstúpili dozorovému prokurátorovi Úradu špeciálnej prokuratúry do trestnej veci „zmeniek“, uvádza sa v stanovisku Prezídia Policajného zboru k anonymnému e-mailu, ktorý v stredu ráno dostali viaceré médiá. Týka sa obvineného podnikateľa Mariana K. a jeho snahy dostať sa z väzby. "Absolútne odmietame zatajenie dôkazov, lístočky (motáky) boli odovzdané v plnom rozsahu," dodalo policajné prezídium v reakcii na tvrdenie, že jeden zo zaistených lístkov NAKA prokuratúre neodovzdala.

Dôvodom na vzatie Mariana K. do väzby bolo, že čelí obvineniu z trestného činu falšovania, pozmeňovania a neoprávnenej výroby peňazí a cenných papierov spolu so zločinom marenia spravodlivosti formou spolupáchateľstva. Ide o zmenky v hodnote 69 miliónov eur. Ich vyplatenie na súde požadoval od Pavla R. a spoločnosti Markíza Slovakia. O prepustenie z väzby žiadal Kočner opakovane, súdy mu však nevyhoveli. Markíza medzitým informovala, že renomovaná písmoznalkyňa na základe požiadavky Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) na expertné skúmanie dospela k záverom, že podpisy Pavla R. na zmenkách nie sú z roku 2000, teda zmenky nevznikli tak, ako tvrdia Pavol R. a Marian K.

Peter Tóth podľa Denníka N po tom, ako sa prihlásil na políciu s informáciou, že pre Kočnera sledoval novinárov, vrátane zavraždeného Jana Kuciaka, tvrdil, že tesne predtým ako Najvyšší súd vzal Kočnera do väzby, ho Kočner požiadal, aby so Zuszsovou komunikoval a ako dôvod uviedol veštenie. Podľa Tótha chodil za vešticou, ktorú mu dohadovala práve Zsuzsová. Cez Tótha, ktorému Kočner stále telefonoval z väzby, mu potom Zsuzsová odkazovala, čo hovorí veštica na jeho budúcnosť.

Tóth tvrdí, že tomu neprikladal váhu, pretože on na veštenie neverí, až kým nezistil, že Zsuzsovú zadržali v prípade vraždy. Vtedy sa rozhodol ísť na políciu.

Veštenie spomínal aj podnikateľ, ktorému sa mal Kočner vyhrážať

Mariána Kočnera obvinili aj z obzvlášť závažného zločinu pri správe cudzieho majetku. Ide o škodu veľkého rozsahu. Podal sťažnosť, ktorú mu krajská prokuratúra zamietla. Prostredníctvom svojho obhajcu to skúsil aj na Generálnej prokuratúre SR. Ani tam nepochodil. Ide o prípad, o ktorom sa hovorilo už v roku 2013. Kočner sa vtedy svojmu protivníkovi vyhrážal návštevou kukláčov. Dotknutý podnikateľ po rokoch pre TV JOJ prehovoril.

Podnikateľ Jánošík podal na Kočnera trestné oznámenie. Veci zašli tak ďaleko, že sa začal strach o život. "Nech sa páči... a pôjdeš! Už si raz išiel v želiezkach z domu. Pamätáš si to? Chceš ísť znovu? Palo! Žiadny problém. Žiadny. Ver tomu!" povedal vtedy do telefónu podnikateľovi Marian Kočner. Sám sa dokonca k nahrávke vyjadril. Dotknutým podnikateľom sa totiž dostal konkrétny dátum, na kedy im mal Kočner vybaviť návštevu kukláčov. "V prípade, že by sa tak stalo, tak končím s podnikaním a otváram si živnosť veštenie," povedal vtedy s úsmevom Kočner. 

Zásah kukláčov na Kočnerových protivníkov sa napokon po medializácii zvukovej nahrávky nekonal. Jánošík si myslí, že práve vďaka zakročeniu médií. "Marian Kočner má dokonca svoju vešticu, takže asi vedel a možno aj vie viac, ako vedia ostatní," dodal Jánošík. 

O sprísnení väzby pre Mariana Kočnera žiada prokurátor v kauze zmenky TV Markíza. Pred tým sa Kočner niekoľkokrát pokúšal o prepustenie, no nikdy mu to sudca neodobril.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy