Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Súd rozhodol, že má ísť Šajgal do väzby. Ten ale podal sťažnosť
Zdielať na

Súd rozhodol, že má ísť Šajgal do väzby. Ten ale podal sťažnosť

Archívna reportáž

BANSKÁ BYSTRICA / Na okresný súd v Banskej Bystrici v utorok predviedli Igora Šajgala, ktorého v pondelok zadržali na policajnej stanici v okrese Rimavská Sobota. Po výsluchu sudca rozhodol o tom, že Šajgala pôjde do väzby.

Voči rozhodnutiu o vzatí do väzby ale Šajgal podal sťažnosť, a tak bude o veci rozhodovať Krajský súd v Banskej Bystrici. Šajgal dokonca súdu ponúkol alternatívu, a to monitorovací náramok. Súd ale túto možnosť zamietol. 

Prokurátor po výsluchu uviedol, že sa Šajgal ukrýval na troch rôznych miestach po Slovensku. Ľudia, ktorí s ním prišli do kontaktu údajne nemali informácie o jeho pravej identite, predstavovať sa totiž mal ako Hazucha, teda rovnako ako sa predstavil v pondelok na polícii v okrese Rimavská Sobota, kde ho následne zadržali. Tam prišiel sám nahlásiť stratu dokladov. Predstavil sa ako "Hazucha" a žiadal potvrdenie o strate dokladov. Ako polícia v pondelok uviedla, v sobotu ho zastavili pri bežnej kontrole. 

Šajgalov obhajca ale tvrdí, že to bol obranný mechanizmus. "Keď sa niekto cíti nevinný a je odsúdený za niečo, čo nespáchal, bráni sa všetkými možnými prostriedkami. Tak to bol jeho obranný mechanizmus," uviedol Ondrej Zachar.

Šajgala priviedli na súd policajti.

Jeho spolujazdec nemal pri sebe žiadne doklady totožnosti. Tvrdil, že ich stratil. Vydával sa za inú osobu. Jeho falošnú identitu potvrdila vodička a rovnako aj majiteľ vozidla, s ktorým sa spojili policajti. Majiteľ vozidla tvrdil, že je jeho bratanec. "Šajgal bol poučený, aby išiel stratu dokladov nahlásiť na políciu, čo aj v pondelok urobil. Pravdepodobne chcel získať oficiálne potvrdenie o strate dokladu totožnosti, ktorý by mu istý čas zabezpečoval bezpečný pohyb po celom Slovensku," uvádza polícia na sociálnej sieti.

Prekvapil zmenou vizáže

Počas toho, ako o Šajgalovi nikto nevedel sa aj esteticky veľmi zmenil. Výrazne schudol, zmenil farbu vlasov a vynovil aj šatník. "Nikto z nás by ho podľa mňa nespoznal. Aj tá postava, veď on bol taký väčší a teraz tam vyzerá taký dosť štíhlo, zafarbené vlasy, zafarbená brada," povedala Mária Sihelská, pred tým Kubašiaková, žena, ktorá prišla pri prepade v Polomke o manžela.

Medzitým prebiehala výmena informáciami medzi jednotlivými útvarmi. Šajgal sa na obvodné oddelenie dostavil a na mieste bol zadržaný. Svoju pravú identitu potvrdil. V porovnaní s minulosťou výrazne zmenil svoj vzhľad.

V septembri 2018 ho odsúdil okresný súd na 8 ročný trest za objednávku lúpeže, ktorá skončila popravou jeho bývalého obchodného partnera Jána Kubašiaka. Rozsudok nie je právoplatný, obhajoba sa odvolala. Po pondelkovom zadržaní je isté, že na pojednávaní na Krajskom súde bude v lavici obžalovaných sedieť Igor Šajgal osobne.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy