Polojasno
12°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Polícia pátrala po exministrovi Štefanovovi, on bol celý čas doma
Zdielať na
Krimi

Polícia pátrala po exministrovi Štefanovovi, on bol celý čas doma

Archívna reportáž

BRATISLAVA / Po Igorovi Štefanovovi bolo vyhlásené pátranie, podľa polície sa nezdržiaval v mieste bydliska. TV JOJ informáciu potvrdila krajská hovorkyňa policajného zboru Veronika Slamková. Neskôr večer polícia informovala, že ho exportovala na výkon trestu.

"Predseda senátu Najvyššieho súdu u oboch obžalovaných nariadil v piatok ráno výkon trestu odňatia slobody a vydal tiež príkazy na ich dodanie do výkonu trestu," uviedla Slamková. 

TV JOJ len pred niekoľkými hodinami kontaktovala advokáta Milana Cíbika, ktorý uviedol, že "akonáhle jeho klient obdrží príkaz na nástup do výkonu trestu, bez problémov ho bude akceptovať". V čase, keď TV JOJ s advokátom telefonovala, právnik nemal informáciu o tom, že by jeho klienta kontaktovala polícia. 

Polícia informovala na svojom facebookovom profile, že práve v týchto chvíľach bratislavskí policajti realizujú dodanie Igora Štefanova do výkonu trestu. Pátranie ukončili. "Pán Štefanov bol celý čas doma, nevyhýbal sa nástupu a po zverejnení informácie, že má byť v pátraní, prostredníctvom obhajcu kontaktoval políciu a nastúpil na výkon trestu," uviedol pre televíziu JOJ neskôr jeho advokát Cíbik. 

Štefanov dostal za kauzu Nástenkový tender 9 rokov. 

​Druhého ministra Mariana Janušeka, ktorý dostal za kauzu Nástenkový tender 11 rokov, priviezli krátko pred šiestou hodinou do Ústavu na výkon trestu v Žiline,  policajti z Pohotovostnej motorizovanej jednotky. Na rukách mal putá. Policajti si pre Janušeka boli v mieste jeho trvalého bydliska. 

Najvyšší súd odsúdil exministrov SNS Mariana Janušeka a Igora Štefanova vo štvrtok. Janušek dostal 11 rokov, Štefanov 9 rokov. Obaja dostali aj peňažný trest vo výške 30 000 eur. Ak peňažný trest neuhradia, dostanú o rok väzenia naviac. Navyše im súd uložil päťročný zákaz pôsobiť v štátnej správe. Rozsudok je právoplatný.

Marian Janušek ani Igor Štefanov si rozsudok vypočuť neprišli. Inak by ich policajná eskorta rovno odviezla s putami na rukách. Podľa predsedu senátu 100-miliónový tender ušili na mieru vybranému konzorciu firiem blízkych Jánovi Slotovi a oznam o súťaži v skutočnosti nevyvesili ani na povestnú nástenku, ktorou sa obhajovali. "Laicky povedané, obžalovaní spolu s ďalšími osobami verejné obstarávanie len fingovali, bolo to bábkové divadlo," hovorí predseda senátu. Marián Janušek doma nebol, štáb televízie JOJ zastihol doma len jeho ženu. "Nech si ľudia myslia čokoľvek, ja som presvedčená, že to neurobil, verila som, že spravodlivosť zvíťazí," uviedla.

"Niekto si povedal, že Januška chcú zavrieť a zavrú, lebo medveď. Ja som nič zlé neurobil. Ja som si vždy robil robotu podľa najlepšieho vedomia a svedomia," uviedol pre televíziu JOJ Marián Janušek.

Prípad sa stal v roku 2007. Ministerstvo výstavby a regionálneho rozvoja vtedy zverejnilo oznam o tendri na reklamné služby v hodnote 3,6 miliardy vtedajších korún len obmedzeným spôsobom. Ponuku zaslalo len jedno konzorcium, ktoré následne vyhralo. Dvoch ministrov za SNS stála kauza postupne kreslo, najskôr Janušeka a neskôr aj Štefanova, ktorý ho nahradil. Tender neskôr zrušili, konzorcium však na ňom údajne stihlo zarobiť viac ako tri milióny eur.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy