Zatiahnuté, dažďové prehánky
10°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Desivé miesto v Tatrách dostalo prezývku štít samovrahov
Zdielať na

Desivé miesto v Tatrách dostalo prezývku štít samovrahov

VYSOKÉ TATRY / Mnohí nevedia, že Vysoké Tatry majú svoju štít samovrahov. Uplynulý víkend si takmer vyžiadal ďalšiu obeť. Našťastie, zúfalého muža sa podarilo záchranárom zastaviť včas.

Polícia požiadala o pomoc horských záchranárov, keď dostali oznámenie, že 41-ročný muž sa chce pokúsiť spáchať samovraždu vo Vysokých Tatrách. 

"Dostali sme informáciu od jeho blízkych, že sa vybral do Zakopaného a chce spáchať samovraždu skokom z Giewontu. Samozrejme sme zalarmovali všetky jednotky," informoval hovorca polície Krzystof Waksmundzki. 

Dramatická záchrana

Po mužovi začali pátrať nielen policajti a strážcovia parku, ale aj horskí záchranári. Tí využili aj vrtuľník. Muža nakoniec objavili. "Muž sa pred nami schovával, aby sme ho nenašli. Okoloidúci turisti nám ale potvrdili, že je stále na štíte," dodal Kuba Hornowski, záchranár. 

Záchranárom sa nakoniec podarilo muža na Giewonte nájsť. Niekoľko desiatok minút ho ale museli presviedčať, aby neskočil. "Najskôr s nami podišiel späť ku krížu a potom sa dal presvedčiť, aby zišiel s nami do doliny," opisoval zásah Hornowski. 

Obľúbený štít samovrahov 

V Tatrách pritom podľa záchranárov, ale aj ochranárov existujú miesta, kde si ľudia dobrovoľne siahajú na život. Jedným z nich má byť práve Giewont. "Každý rok počujeme o nejakých pokusoch. Pre mňa osobne je to veľmi zvláštne, lebo tu nejde o impulzívne konanie. Cesta na Giewont trvá dve, tri hodiny a človek má čas na reflexiu," myslí si ochranár Pawel Skawinski. 

Giewont tak v priebehu rokov získal medzi Poliakmi aj prezývku štítu samovrahov. "Presné štatistiky nemáme, ale každý rok sa také osoby v Tatrách objavujú. Najčastejšie sa to deje, keď fúka takzvaný halný vietor. Ten veľmi zle vplýva na psychiku ľudí," povedal záchranár. 

Pozrite si reportáž o prípade, kedy v Tatrách zachraňovali dvoch českých turistov: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy