Zatiahnuté
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Slováka obvinili za účasť v bojoch na Ukrajine. Ide o prvý podobný prípad na Slovensku
Zdielať na

Slováka obvinili za účasť v bojoch na Ukrajine. Ide o prvý podobný prípad na Slovensku

BRATISLAVA / Vyšetrovateľ protiteroristickej jednoky NAKA obvinil Mariána R. za zločin účasť na bojovej činnosti organizovanej skupiny na území iného štátu. Toto je prvý prípad vôbec, kedy občana Slovenska obvinili za účasť na bojoch v rámci ozbrojeného konfliktu na Ukrajine proti Ukrajinskej armáde.

Mário R. je už obvinený. Podľa polície bol členom organizovanej ozbrojenej skupiny. "Obvinený Mário R. sa minimálne od júla 2015 až doposiaľ, ako člen organizovaných ozbrojených skupín bojujúcich na strane proruských separatistov s použitím zbraní aktívne podieľal a ďalej aktívne podieľa počas vojny na území iného štátu na bojovej činnosti organizovaných ozbrojených skupín a to najmä v Doneckej oblasti v regióne Donbas," uvádza polícia. 

TV JOJ sa podarilo s mužom skontaktovať. Tvrdí, že ho obvinili bez dôkazov. "Slúžim tam ako policajt, takže všetky moje dokumenty čo mám ukazujú, že slúžim v polícii. Všetky informácie, ktoré sa týkajú bojov sú také, jedna pani povedala. Potrebujú znovu rozvíriť tému Ukrajina," povedal obvinený Mário R. Tvrdí, že na prípadný súd príde, pretože sa na Ukrajine nechystá ostať navždy. "Ak uznajú za vhodné, tak ma potrestajú. Ja som s tým zmierený a som na to pripravený," povedal Mário R. 

"Ide vôbec o prvý prípad, kedy bolo vznesené obvinenie občanovi Slovenskej republiky za aktívnu účasť na bojoch v rámci ozbrojeného vojenského konfliktu na území Ukrajiny proti Ukrajinskej armáde," povedala policajná hovorkyňa v Bratislave Denisa Baloghová. Podľa doterajšieho vyšetrovania tohto prípadu sa mal Mário do bojov na Ukrajine zapojiť v roku 2015. Bojovať mal po boku organizovaných ozbrojených proruských separatistov. S použitím zbraní mal aktívne bojovať proti ukrajinskej armáde v Doneckej oblasti v regióne Donbas.

Od roku 2016 môže občan Slovenska vykonať vojenskú službu v ozbrojených silách iného štátu bez povolenia prezidenta Slovenska republiky iba v armádach krajín Severoatlantickej aliancie. "Prezidenti Slovenskej republiky od roku 2005 povolili službu v Ozborejných silách iných krajín 29 občanom Slovenska a deviatim žiadosť zamietli," povedal hovorca prezidenta Roman Krpelan. V prípade dokázania viny hrozí obvinenému trest odňatia slobody vo výške dva až osem rokov.

Ozbrojený konflikt na Ukrajine vypukol v roku 2014 medzi ukrajinskou armádou a proruskými separatistami. Konflikt prepukol počas ukrajinskej krízy, ktorá bola sprevádzaná masovými nepokojmi. V bojoch zomierajú vojaci aj civilisti. Boje si za posledné štyri roky vyžiadali vyše 10 000 obetí. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy