Zatiahnuté
11°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Okradnutých dôchodcov je na Slovensku stále viac. Ako sa chrániť pred podvodníkmi?
Zdielať na

Okradnutých dôchodcov je na Slovensku stále viac. Ako sa chrániť pred podvodníkmi?

Zdroj: Polícia Slovenskej republiky

BRATISLAVA / Oklamaných dôchodcov je na Slovensku stále veľa a podvodníci si vymýšľajú nové a nové zámienky ako starých ľudí obrať o všetky úspory. Televízia JOJ opakovane vo svojom večernom spravodajstve prináša reportáže o okradnutých a oklamaných dôchodcoch a tiež radí, ako sa nenechať oklamať. Na podvody opakovane upozorňuje aj polícia.

Vylákali stovky eur za prístroj

V máji sme v našom spravodajstve informovali o prípade z Galanty. Dvaja invalidní dôchodcovia prišli o 2 000 eur. Pravdepodobne naleteli podvodníkom. Zaplatili vysokú zálohu za zariadenie, ktoré im malo zlepšiť zdravotný stav. Keď ho mali vrátiť späť, vo firme nikto nebol a telefón nezdvíhali.

Oklamaný dôchodca Peter je zmierený s tým, že svoje peniaze pravdepodobne už nikdy neuvidí. Ostatných ľudí ale chce varovať. "Podľa mňa je to taká organizovaná banda, ale bol by som rád, keby ostatných ľudí už neoklamali," povedal Peter. Reportáž si môžete pozrieť TU.

Syn mal vraj nehodu

O závratných 62 000 eur prišla staršia pani z Banskej Bystrice. Podvodníci jej zavolali so slovami „starká, vieš kto ti volá“ a žiadali naliehavo požičať peniaze. Ani po mesiacoch pátrania podvodníkov nenašli a trestné stíhanie prerušili. O viac ako 5 000 eur prišla dôchodkyňa zo sídliska Fončorda, tentokrát sa vydávali za pracovníkov poisťovne. "..že jej nesú 130 eur, lebo že má po 80-tke...," popísala situáciu susedka okradnutej ženy.

Zábrany nemajú, žene z Dudiniec volal v noci o pol tretej falošný lekár, jej syn mal vraj nehodu a potrebuje tisícky eur. "To sa jednalo o môjho syna, plakal, že  čo urobil … nedokázala som to rozumne posúdiť," hovorí okradnutá a zúfalá žena. Pozrite si reportáž: 

Akciové "výživové" doplnky

Všetko sa začalo telefonátom na pevnú linku. Dôchodkyni mužský hlas tvrdil, že je z lekárne a ponúka lieky. "Že s 50 percentnou zľavou, ja hovorím, že lieky nepotrebujem," povedala okradnutá pani Eva. Aj napriek tomu už o pár hodín prišli k jej dverám podvodníci. Žena s mužom jej tvrdili, že doniesli akciové lieky, o ktorých ju informovali cez telefón. Chybu urobila v tom, že dvojicu pustila do bytu. 

Podvodníci síce žiadne peniaze nenašli, keďže pani Eva doma hotovosť nemala. Ukradli jej však všetky zlaté šperky. Dôchodkyni vznikla škoda za asi 2000 eur. Pozrite si reportáž. 

Polícia varuje

Na nekalé praktiky podvodníkov opakovane upozorňuje aj polícia. Policajné preventistky sa nedávno v Slovenskej Ľupči zamerali na osamelo žijúcich dôchodcov, upozorňovali ich na nástrahy podvodníkov. Policajtky šli od domu k domu, sprevádzala ich pani poštárka, ktorá starších ľudí vo svojom rajóne dobre pozná. Ide o pilotný projekt banskobystrických preventistiek. 

Polícia na sociálnej sieti zverejnila rady pre seniorov pred podvodmi. Upozorňuje, aby dôchodcovia nikdy neverili vymyslenému príbehu, ktorý im do telefónu uvádza akákoľvek osoba, ktorá následne žiada peniaze. Taktiež by si mali dôchodcovia dávať pozor na ľudí, ktorí sa vydávajú za ich príbuzného alebo lekára.

Podľa polície je dôležite nehovoriť do telefónu informácie o tom, koľko máte peňazí doma alebo v banke. Pri podozrivom telefonáte by ste mali ihneď zložiť telefón a okamžite kontaktovať svojich príbuzných alebo priateľov, ktorým dôverujete a žiadať o radu. Je dôležité nevkladať svoje peniaze na cudzie účty. 

Pri akomkoľvek podozrení z podvodu polícia vyzýva, aby občania volali na policajné číslo 158.

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy