Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Varholíková na slobode o tri roky skôr. Prepustenie môžu zmariť psychológovia
Zdielať na

Varholíková na slobode o tri roky skôr. Prepustenie môžu zmariť psychológovia

BUDAPEŠŤ / Dedička milionárskeho impéria Eva Rezešová Varholíková by sa už o niekoľko dní mala dostať na slobodu. Vo väzení v Maďarsku sa ocitla po nehode, pri ktorej opitá zavinila smrť štyroch ľudí. Súd ju však po odpykaní si dvoch tretín trestu podmienečne prepustil.

Pred pár týždňami podala, podľa týždenníka Plus 7 dní, Eva Varholíková žiadosť o podmienečné prepustenie prostredníctvom svojho právnika. Budapeštiansky súd jej žiadosť prijal a následne jej aj vyhovel. Obhajca odsúdenej Evy presný dátum nechcel špecifikovať, dodal len, že rozhodnutie je právoplatné. "Evu Varholíkovú Rezešovú podmienečne prepustia na slobodu koncom augusta," informoval Péter Novák, obhájca odsúdenej. 

Odsúdená Slovenka sa osobne zúčastnila pojednávania, ktoré sa udialo za múrmi väznice. "Bol som tam aj ja, ako jej obhajca, prítomný bol prokurátor, ako aj trestnoprávny sudca. V zmysle zákona, ten kto preukáže výborné chovanie, tak ako aj moja klientka, tomu je umožnená táto výhoda. Takže nie len pre Varholíkovú Rezešovú, ale pre všetkých odsúdených v maďarských väzniciach, ktorí preukážu také správanie, ako moja klientka," povedal Péter Novák.

Podľa informácií TV JOJ, obžalovanej súd pri prepustení uložil dvojročný zákaz šoférovania. Na to, aby však podmienky prepustenia splnila sa zrejme bude musieť aj naďalej zdržiavať v Maďarsku. "Nám maďarský súd v zásade nemôže nariadiť, aby si vykonávala tú skúšobnú dobu u nás, alebo aby sme my nariadili určitý probačný dohľad," vysvetlila Lucia Kurilovská, expertka na trestné právo PFUK a PZ.

Predtým ako odsúdená opustí múry väzenia, absolvuje ešte sedenia s psychológmi a psychiatrami, na základe ktorých odborníci zhodnotia jej stav. V prípade, že výsledky dopadnú pozitívne, mohla by sa dostať na slobodu o tri roky skôr, než jej bolo pôvodne udelené. Na slobode bude ale naďalej v trojročnej podmienke a v prípade jej porušenia, sa obvinená vráti naspäť do väzenia. 

Dvadsiatehoprvého augusta roku 2012 Eva Varholíková narazila vo vysokej rýchlosti na diaľnici M3 do osobného automobilu značky Fiat Punto, ktoré následne začalo horieť. Eve Varholíkovej polícia namerala v krvi 1,5 promile alkoholu. Pri nehode umreli traja ľudia a štvrtá obeť neprežila prevoz do nemocnice. Po dvojročnom súde, kde sa rodina odsúdenej snažila jej trest čo najviac znížiť, ju maďarský súd poslal za mreže na 9 rokov. Dve tretiny trestu uplynú už o pár týždňov a 21. august môže byť pre Varholíkovú symbolickým dňom, keď sa opäť ocitne na slobode. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy