Skoro jasno
20°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Rozhodnutie padlo. Marián Kočner a Pavol Rusko ostávajú na slobode
Zdielať na

Rozhodnutie padlo. Marián Kočner a Pavol Rusko ostávajú na slobode

BANSKÁ BYSTRICA / V sobotu o 14:00 priviezla policajná eskorta ex-ministra Pavla Ruska a podnikateľa Mariána Kočnera na súd do Banskej Bystrice. Počas neverejného súdneho pojednávania, sudca špecializovaného trestného súdu rozhodol, že ich do väzby nezoberie.

Rozhodovanie trvalo takmer osem hodín a rozsudok padol okolo 22:00. Ulicu pred súdom aj večer pravidelne monitorovali policajné hliadky. Svetlá v pojednávacej miestnosti zhasli po desiatej večer. Po približne pol hodine z budovy súdu vyšli prví advokáti, neskôr Pavol Rusko a za ním Marián Kočner. Počas pojednávania vypovedal Pavol Rusko a aj Marián Kočner a sudca Roman Púchovský nakoniec rozhodol, že nie je nevyhnutné ich vziať do väzby a dokonca neuviedol ani špeciálne podmienky, na základe ktorých obvinený zostávajú na slobode. "Súd neuznal dôvody ne vzatie do väzby. Prepustil oboch zadržaných. Musíme sa oboznámiť s dôvodom tohto konania, lebo je samozrejme veľmi komplikované. A až po rozhodnutí Najvyššieho súdu SR, je možné niečo hodnotiť," uviedol Marek Para, obhajca Pavla Ruska. 

"Po rozhodnutí najvyššieho súdu, dáme krátke stanovisko. Prokurátor podá sťažnosť voči rozhodnutiu, takže nebudeme to teraz komentovať žiadnym spôsobom," dodal Martin Pohovej, právny zástupca Mariána Kočnera. Obvinení muži odišli domov v sprievode svojich advokátov. 

S rozhodnutím súdu nebola spokojná prokurátorka: "Podala som sťažnosť. Komentár už k tomu nie je potrebný."

"Sudca konštatoval existenciu dôvodného podozrenia z páchania trestnej činnosti oboma obvinenými, ale nezistil žiadne konkrétne skutočnosti odôvodňujúce väzbu v prípade oboch obvinených," informovala Katarína Kudjáková, hovorkyňa špeciálneho trestného súdu. 

Prokurátor sa voči rozhodnutiu odvolal a o vzatí do väzby bude následne rozhodovať Najvyšší súd Slovenskej republiky 28. júna. 

Národná kriminálna agentúra zadržala v stredu podnikateľa Mariána Kočnera a nasledujúcu deň aj Pavla Ruska. Podľa polície čelia obaja obvineniu z trestného činu falšovania, pozmeňovania a neoprávnenej výroby peňazí a cenných papierov v jednočinnom súbehu so zločinom marenia spravodlivosti formou spolupáchateľstva. Obvinenie vzniesla Národná jednotka finančnej polície. 

​​

Podľa slov prokurátora by sa obaja zadržaní na slobode dopúšťali ďalšej, najmä ekonomickej, trestnej činnosti. Jeden z obvinených by podľa neho mal byť vzatý do väzby aj preto, že už teraz marí a podľa neho aj bude mariť stíhanie nezákonnou manipuláciou so zmenkami, zatajovaním toho, kde sa zmenky nachádzajú a nereaguje na otázky orgánov činných v trestnom konaní. Šanta uviedol, že originály zmeniek vyšetrovatelia nemajú k dispozícii, no disponujú s ich alternatívami, ktoré je možné využiť na znalecké dokazovanie. "Je to dokázateľné aj svedeckými výpoveďami, listinami, záznamami z účtovníctva, na problematiku falšovania sa musíme pozerať hlbšie," povedal prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry Ján Šanta.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy