Zatiahnuté
10°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Obhliadajúceho lekára, ktorého odbornosť niektorí súdni znalci spochybnili, zastupuje zakladateľka Čistého dňa
Zdielať na

Obhliadajúceho lekára, ktorého odbornosť niektorí súdni znalci spochybnili, zastupuje zakladateľka Čistého dňa

BRATISLAVA / V prípade vyšetrovania vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej vystupuje na strane advokátov aj zakladateľka resocializačného centra Čistý deň, právnička Zuzana Tománková Miková. Jej klientom sa stal lekár, ktorý ako prvý prehliadol na mieste vraždy mŕtve telá obetí. Polícia lekára chce vypočuť, aby im opísal čo všetko zistil na mieste vraždy on. Lekár výsluch ale odmieta z jediného dôvodu - žiada od polície a prokuratúry, aby si zadovážili doklad o zbavení lekára mlčanlivosti.

Prehliadku mŕtvych tiel Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej vykonal priamo na mieste vraždy patológ. Neskôr ju skupina súdnych lekárov spochybnila pre odbornosť. Elitný tím vyšetrovateľov ale výsledky zistení lekára dodnes oficiálne nespochybnil, neurobil tak ani policajný prezident. Obhliadajúceho lekára chcel vyšetrovateľ vypočuť na výsluchu k tomu, čo si na mieste vraždy všimol, aká bola poloha zavraždených a iné detaily, ktoré si potrebujú ujasniť.

Podľa zistení TV JOJ z prostredia vyšetrovania lekár výsluch odmietol, lebo je viazaný mlčanlivosťou a tú mu kompetentný úrad dodnes nezrušil. A ani nemohol. Polícia s prokuratúrou žiadajú o zbavenie mlčanlivosti Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou. Ten sa pre TV JOJ vyjadril, že na taký úkon nie je kompetentný. "V zmysle platných právnych predpisov nie je príslušným orgánom na zbavenie povinnosti mlčanlivosti zdravotníckeho pracovníka," vyjadrila sa za ÚPDNZS hovorkyňa Andrea Pivarčiová.

Obhliadajúceho lekára, ktorého v niektorých médiách nedávno niektorí súdni znalci priamo či nepriamo spochybnili pre jeho odbornosť, podľa zistení TV JOJ začala zastupovať zakladateľka resocializačného centra Čistý deň, Zuzana Tománková Miková, ktorá sa špecializuje aj na medicínske právo. "Zastupovala som môjho klienta pri jednotlivom úkone. Kým nebude ukončené vyšetrovanie, nebudeme sa vyjadrovať, nakoľko táto kauza je mimoriadne citlivá. Platí aj zásada, že kým vyšetrovanie nie je ukončené, nepatrí na verejnosť," hovorí Zuzana Tománková Miková, právna zástupkyňa lekára Abdolrezu Majidiho.

Tománková svojmu klientovi neodporučila s vyšetrovateľmi hovoriť na výsluchu o jeho zistení po prehliadke mŕtvych Kuciaka a Kušnírovej preto, lebo jej klient je stále viazaný mlčanlivosťou.

V prípade vyšetrovania vraždy zastupuje poškodených Kuciakových advokát Lipšic. "Podľa toho, čo som si naštudoval, veľmi podcenil obhliadku tiel, urobil ju veľmi neprofesionálne," tvrdí Daniel Lipšic.

Poškodenú rodinu Kušnírovú zastupuje renomovaný advokát a niekdajší prokurátor Roman Kvasnica. Podľa Lipšica je zarážajúce, že ak vraždu vyšetrujú najlepší policajti a dozor vykonáva elitná prokuratúra, pre základné úkony majú vyšetrovacie orgány problém získať podstatné dokumenty.

Podľa názoru bývalej hlavnej odborníčky pre všeobecných lekárov v tomto prípade lekár, ktorý prehliadol zavraždeného Kuciaka a jeho priateľku, nemá byť prečo zbavený mlčanlivosti. "Lekár musí byť zbavený mlčanlivosti v prípade, že vypovedá vo veci zdravotnej starostlivosti. Prehliadka mŕtveho nie je výkon zdravotnej starostlivosti. V takomto prípade má lekár plne spolupracovať s vyšetrovacími orgánmi," povedala Monika Palušková, prezidentka Spoločnosti všeobecných lekárov Slovenska.

Rovnaký názor má ministerstvo zdravotníctva. "Tento lekár nemá povolenie na prevádzkovanie zdravotníckeho zariadenia. Nie je ani zamestnancom poskytovateľa zdravotníckej starostlivosti. Preto sa naňho nevzťahuje možnosť zbavenia povinnosti mlčanlivosti," stojí v stanovisku Ministerstva zdravotníctva SR. 

Napriek tomu, že orgány činné v trestnom konaní o tomto prípade takmer vôbec neinformujú, TV JOJ získala informáciu, že už o niekoľko týždňov sa vyšetrovatelia vrátia do domu Jána Kuciaka a pokúsia sa so znalcami vykonať tzv. vyšetrovací pokus. Tak by mohli zistiť, akým spôsobom vražda prebiehala.

Pozrite si súvisiacu archívnu reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy