Polojasno
12°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Pri Trnave horí už vyše 24 hodín skládka odpadu
Zdielať na

Pri Trnave horí už vyše 24 hodín skládka odpadu

TRNAVA / Pri Trnave v nedeľu popoludní vypukol požiar na skládke odpadu. Pre silný vietor sa rýchlo rozšíril. Zriadený bol aj krízový štáb. Zasahujú striedavo profesionálni hasiči z mesta Trnava, Sereď, Galanta, Piešťany, Hlohovec, Malacky a Žilina. Pomáhajú im aj dobrovoľní hasiči z obcí Križovany nad Dudváhom, Brestovany, Šúrovce, Cífer, Voderady, Bučany, Veľké Kostoľany, Bohdanovce nad Trnavou, Jaslovské Bohunice, Zavar a Pole.

Hasičov na mieste postupne pribúdalo. Oheň vďaka vetru naberal na sile. Rozšíril sa na obrovskú horu odpadu. Ten sem zvážajú z celého trnavského regiónu. Ide o bežný domáci odpad. Na skládke neboli žiadne nebezpečné látky.

Pri hasení tohto požiaru zasahovali viac ako 4 desiatky profesionálnych i dobrovoľných hasičov zo širokého okolia. Kyvadlovou dopravou privážali cisterny vodu z Váhu. Ani to ale nestačilo. Na pomoc teda privolali ďalšiu techniku zo záchrannej brigády i od armády. Nákladiakmi privážali zeminu, ktorou plemene zasypávali. Z požiaru sa šíril hustý dym, ktorý smeroval na okolité dediny. Pri meraniach ale škodliviny v ovzduší nezistili.

Riaditeľ spoločnosti na zber odpadu, Bystrík Stanko, vidí za vznikom požiaru tento dôvod: "Príčinou môže byť od toho, že niekto hodil do komunálu nejakú chemikáliu, ktorá s niečím zreagovala a začalo to horieť, až cez to, že v skládke sa tvorí plyn, ktorý je horľavý a môže byť, že niekde vyrazil, dnes bolo slnečné počasie takže stačilo nejaké sklo." Aká je presná príčina vzniku tohto požiaru však bude známe až po skončení vyšetrovania. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy