Zatiahnuté
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Z Fica sa stalo vecné bremeno Slovenskej republiky
Zdielať na

Z Fica sa stalo vecné bremeno Slovenskej republiky

Zdroj: SITA

Internety sa už zabávajú: Robert Fico sa stáva vecným bremenom na byte odsúdeného daňového podvodníka. Lenže to vlastne nie je veľmi zábavné. Za domácim najdlhšie vládnuceho premiéra Slovenska práve zamykajú väzenské mreže a jeho suseda v ten istý deň obvinili z objednávky vraždy novinára a jeho snúbenice. Podobné príbehy sa obvykle odohrávajú len v diktatúrach tretieho sveta, aj to len v tých úbohejších.

Ak sa vina Mariána Kočnera preukáže, za vraždu Martiny Kušnírovej a Jána Kuciaka ponesú morálnu zodpovednosť všetci, ktorí ho dlhé roky kryli a nechali zájsť takto ďaleko. Budeme si však musieť počkať na právoplatný rozsudok a výsledok trestného procesu je vždy neistý. Je totiž naozaj lepšie nechať uniknúť spravodlivosti hoci aj tucet vrahov, než nespravodlivo potrestať jediného nevinného človeka.

No mimo trestnoprávnej roviny tu stále existujú aj pojmy ako “povesť” či “hanba”. Bez ohľadu na to, ako sa ich politici dlhodobo snažia relativizovať, vyviňujúc sa slovným zvratkom, že “zákon porušený nebol”, zostávajú všeobecne zrozumiteľné.

Fico sa napriek tomu nezmohol na opustenie Bašternákovho bytu ani teraz, keď prepadol v prospech štátu. Nájom, ktorý platí, je citeľne lacnejší ako je v danej lokalite obvyklé, dá sa preto ľudsky pochopiť, že sa mu do sťahovania nechce. Ale spoločenské náklady na Ficovo bývanie sú dnes vyššie, ako keby sme mu kúpili a kameň po kameni premiestnili na hradný kopec trebárs Buckinghamský palác.

Možno sa dočkáme i toho, že expremiéra bude musieť z jeho domova deložovať nový majiteľ. Udalosti uplynulého roka ukázali, že Ficov kontakt s realitou zaostáva aj za skutočnými veriacimi pastafariánskej cirkvi či propagátormi teórie plochej Zeme. Dostal sa do mentálneho stavu, v ktorom je už vlastne neslušné robiť si z neho žarty. Ľudia v jeho situácii, aj keby si nezasluhovali súcit, prosto majú nárok na odbornú pomoc.

Lenže kompletne celá členská základňa Smeru v žiadnom prípade nemôže byť potenciálnym pacientom Pinelovho ústavu. Ľudia v nej sú napospol príčetní a pokiaľ nechávajú svojho predsedu vo funkcii, činia tak z buď vypočítavosti, alebo zo zbabelosti. Definitívne sa tak stávajú spoluvinníkmi všetkého zla, ktoré Fico Slovensku priniesol a dnes už pred tým nemajú kam uhnúť. Keby sa týmito slovami cítili dotknutí, nech sa len smelo pozrú do očí svojim rodičom či deťom a skúsia im to vysvetliť.

Fico dnes nie je vecným bremenom iba na liste vlastníctva bytu v Bonaparte. Je aj vecným bremenom Smeru a vlastne i celej Slovenskej republiky. Ján Kuciak a Martina Kušnírová, Ladislav Bašternák a Marián Kočner, Antonino Vadala a Mária Trošková, Robert Kaliňák a Trinh Xuan Tanh - to sú mená, ktoré dnes poznajú aj ďaleko za našimi hranicami. Každé z nich sa aspoň nepriamo spája s Robertom Ficom. Bez ohľadu na to, že je to bezúhonný občan Slovenskej republiky, jeho povesť sa začína približovať k povesti druhotriednych gangstrov a treťotriednych diktátorov. Každý deň, ktorý zotrvá v akejkoľvek verejnej funkcii, bárs aj ako obecný poslanec Fekišoviec, je pre Slovensko hrozná hanba.