Skoro jasno
10°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Spravodlivosť pre Kočnera
Zdielať na

Spravodlivosť pre Kočnera

Zdroj: noviny.sk

O Mariánovi Kočnerovi si môžeme myslieť, čo chceme. Na pive medzi priateľmi ho pokojne môžeme označiť za daňového podvodníka. S kolegami na cigaretke sa môžeme baviť o tom, ako zastrašuje niektorých novinárov. Ale vynášať verejné súdy nám akosi neprináleží. A toto by mali mať na pamäti aj politici.

Tlačový odbor strany Sloboda a Solidarita patrí k najaktívnejším zo všetkých súčasných partají nášho parlamentného systému. Jej poslanci majú potrebu sa vyjadrovať ku všetkým problémom našej atomizovanej spoločnosti, k čomu ich koniec koncov predurčuje dočasný pobyt v opozícii. Na jednej strane, je to fajn pocit, že niektorým zvoleným zástupcom ľudu nie sú pocity masy ľahostajné. Na druhej strane to však netreba preháňať. Komentovať zadržanie kontroverzného podnikateľa ako krok k očisteniu krajiny od arogancie moci a vyjadrovať nádej na jeho zotrvanie za mrežami ešte pred vyrieknutím verdiktu zo strany súdu, mi príde ako predčasné. A hlboko neprofesionálne od strany, ktorá má ambíciu vytrhnúť moc z rúk skorumpovanej chunty a zreformovať našu zdegenerovanú krajinu.

Pokiaľ chce byť niekto lepší ako Robert Kaliňák a spol., nemal by sa uchyľovať k jeho praktikám. Všetci máme ešte v živej pamäti, ako spomínaný exminister vnútra v sprievode niekdajšieho policajného prezidenta Jána Packu mával do kamery s krvavým tričkom Hedvigy Malinovej, ktorú sa vtedajšia trojkoalícia snažila za každú cenu mediálne ukrižovať. A je zarážajúce, že takéto praktiky sa od jesene minulého roka opäť objavujú na scéne.

Od obvinenia Pavla Ruska z návodu na vraždu sa prakticky stretávame s novým fenoménom, aký sa v krajine medzi Tatrami a Dunajom neobjavoval ani v divokých 90. rokoch. Online vyšetrovanie má síce veľkú sledovanosť medzi masami, ale v konečnom dôsledku môžu všetky tie výstupy funkcionárov polície a generálnej prokuratúry pred novinármi zmariť jeho výsledok. A tak sa natíska otázka, či spomínané divadlo nemá v skutočnosti plniť celkom inú úlohu? Či niekto iba nebaží po tom, aby novinárov a časť verejnosti odviedol od podstatných problémov našej spoločnosti? Veď farmári už čoskoro rezignujú a prehrajú boj s časom, aby sa mohli vrátiť na svoje polia a dokončiť žatevné práce. A eufória zo zatknutia Kočnera pominie a neskôr nastúpi frustrácia zo zdĺhavého konania pred súdom, ktorého výsledok nemusí byť vôbec jednoznačný.

Súvisiace články