Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Vláda chce bojovať za nižšie ceny potravín
Zdielať na

Vláda chce bojovať za nižšie ceny potravín

Zdroj: TASR

Slovenská vláda sa chce pokúsiť o korigovanie vysokých cien potravín na Slovensku. Ako uviedol na utorňajšej tlačovej besede minister pôdohospodárstva Zsolt Simon, v blízkej budúcnosti vláda prijme viaceré legislatívne zmeny, ktoré by mali prispieť k aspoň čiastočnému zníženiu cien potravín.

Rezort pôdohospodárstva podľa ministra pripravuje legislatívu na vytvorenie systému pre zabezpečenie základných potravín pre nízkopríjmové rodiny. Ministerstvo sa chce taktiež zamerať na podporu slovenských kvalitných značiek výrobkov. Cenu potravín by mali pozitívne ovplyvniť aj rokovania na úrovni Európskej únie o obchodovaní na trhu

"Taktiež pripravujeme zmenu legislatívy, kde chceme odstrániť všetky administratívne bariéry najmä v potravinových kódexoch, ktoré idú nad rámec Európskej únie," dodal Simon. Premiérka Iveta Radičová nevylúčila ani možnosť zníženia dane z pridanej hodnoty na potraviny. "Nedávame to bokom, ale v okolitých krajinách to nezafungovalo. Zvažovali sme túto možnosť, ale skúsenosti z okolitých krajín potvrdili, že to neprináša efekt, ktorý chceme, teda zníženie cien potravín. Preto sme hľadali iné riešenie,“ povedala Radičová. Podľa nej zníženie cien potravín sa podarí aj po prijatí opatrení, vďaka ktorým sa zlepší regulačná politika štátu v otázke cien energií.

Na tlačovej konferencii bolo rušno. Dokazujú to aj fotografie, ktoré spravil náš reportér Richard Juriš. Pozrite si fotogalériu.

"Situácia nie je jednoduchá. Slovenská ekonomika a slovenský potravinársky trh je v značnej miere závislý od dovozu," povedal Simon. Za rastom cien potravín je podľa neho situácia na svetových trhoch. Svoj podiel na súčasnom raste cien potravín má podľa Simona aj bývalá vláda. "Predchádzajúca vláda začala robiť experimenty na ochranu slovenských dodávateľov," uviedol Simon na margo zákona o obchodných reťazcoch, ktorý súčasná vláda už zrušila. "Za neúmerným zvyšovaním cien potravín môžu byť aj špekulanti na trhoch. Preto budeme hľadať spôsob, ako sa s tým vysporiadať. Je však každému z nás jasné, že Slovenská republika nie je tá, ktorá určuje svetové ceny," konštatoval Simon.

Rast spotrebiteľských cien podľa očakávaní v úvode roka 2011 akceleroval. Medziročne boli totiž podľa údajov zverejnených Štatistickým úradom SR ceny na Slovensku v januári vyššie o 3 %, kým decembrová medziročná inflácia dosiahla 1,3 %. Medzimesačne v januári oproti decembru spotrebiteľské ceny merané národnou metodikou vzrástli o 1,9 %, kým v decembri oproti novembru stúpli o 0,3 %.

noviny.sk

Radičová, Miškov, Simon

noviny.sk

Radičová, Miškov, Simon

noviny.sk

Radičová, Miškov, Simon

noviny.sk

Radičová, Miškov, Simon

noviny.sk

Radičová, Miškov, Simon

noviny.sk

Najčítanejšie správy