Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Mikloš: Preberáme krajinu s rozvrátenými financiami
Zdielať na
Ekonomika

Mikloš: Preberáme krajinu s rozvrátenými financiami

Týmito slovami zhodnotil novovymenovaný minister financií stav vo verejných financiách

Ako dodal jednou z priorít pre jeho rezort preto bude "poupratovať" verejné financie, keďže ich preberá v žalostnom stave. Na adresu predchádzajúcej vlády Roberta Fica a exministra financií Jána Počiatka zároveň Mikloš uviedol, že manipulovali s realitou pri zverejňovaní informácii o stave verejných financií.

Situáciu na samotnom Ministerstve financií SR však Mikloš považuje za relatívne dobrú, keďže tam po jeho pôsobení "chvalabohu" neprebehli veľké zmeny.

Jedným z prvých krokov nového ministra vo funkcii bude podľa jeho slov audit, ktorý má preveriť situáciu v rezorte. Mikloš chce nechať preveriť aj zmluvy podpísané v súčasnosti už bývalým vedením ministerstva s cieľom zistiť, či boli podpísané vo verejnom záujme. Rovnako bude podľa neho dôležité hĺbkovo analyzovať stav verejných financií, keďže najmä za posledný rok bolo podľa jeho slov praxou zatajovanie dôležitých informácii.

V prvých 100 dňoch svojho pôsobenia na ministerstve sa chce nový minister zamerať aj na riešenie situácie po povodniach, ako aj na prípravu programového vyhlásenia vlády. Už na budúcotýždňové rokovanie vlády chce Mikloš pripraviť materiál o povodniach, ktorý by mal okrem zmapovania situácie obsahovať aj návrhy na pomoc poškodeným občanom.

Okrem prípravy ozdravného plánu pre verejné financie sa chce nový minister financií sústrediť aj na prípravu budúcoročného štátneho rozpočtu, keďže bývalé vedenie malo v tejto oblasti podľa jeho slov resty.

Nový minister financií po piatkovom rokovaní vlády reagoval aj na nedávne vyhlásenie exministra Jána Počiatka, podľa ktorého vláda Ivety Radičovej pristúpi aj ku krokom, ako je zvyšovanie daní a množstvo zo sľubov nenaplní. Mikloš zdôraznil, že vláda všetky sľuby myslí vážne a chystá sa úradovať celé štyri roky. Nevyhol sa však aj kritike pôsobenia Jána Počiatka vo funkcii a stavu, v akom odovzdáva verejné financie.

"Ak pán Počiatek dnes tvrdí, že je stále reálne dodržať 5,5-percentný schodok, tak jednoducho buď nevie čo hovorí, alebo to čo hovorí je v zásadnom rozpore s tým, čo povedalo jeho ministerstvo," uviedol po rokovaní kabinetu Mikloš s tým, že samotný rezort ešte pod Počiatkovým vedením priznal dodatočný výpadok na daniach a odvodoch vo výške jednej miliardy eur.

Ivan Mikloš zhodnotil prvé zasadnutie nového kabinetu slovami, že to bol "zvláštny pocit". Uviedol, že sedí na tom istom mieste ako počas pôsobenia v predchádzajúcich kabinetoch Mikuláša Dzurindu. Po skončení piatkového rokovania vlády uviedla krátko po dvanástej hodine premiérka Iveta Radičová nového ministra financií Ivana Mikloša do funkcie aj na samotnom Ministerstve financií SR.

Zdielať na

Najčítanejšie správy