Polojasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
V Číne sa začína krach trhu s nehnuteľnosťami
Zdielať na

V Číne sa začína krach trhu s nehnuteľnosťami

Zdroj: TASR

Odborník na finančné krízy: Kolaps trhu zasiahne bankový systém!

Rogoff pred dvoma rokmi predpovedal krach veľkých amerických bánk. Zaoberal sa aj dejinami finančných kríz. Profesor upozorňuje, že čínska ekonomika rastie veľmi rýchlo, a preto sú nevyhnutné niektoré poruchy. Číňania majú k dispozícii mnoho nástrojov a veľmi kompetentné vedenie, ale zvládnutie problémov nebude jednoduché.

Bývalý hlavný ekonóm Medzinárodného menového fondu hodnotí situáciu Číny podobne ako mnohí investori. Úsilie štátneho vedenia v Pekingu, ktoré sa pokúša o spomalenie vysokého tempa hospodárskeho rastu, mnohých investorov vystrašilo. Hlavný index šanghajskej burzy stratil minulý týždeň 6,7 % hodnoty.

V 1. štvrťroku vzrástol hrubý domáci produkt Číny v porovnaní s rovnakým obdobím vlani o 11,9 %. Peking teraz zatlačil na brzdu. Rozhodol o tom, že banky obmedzia poskytovanie úverov. Vláda brzdí aj búrlivo rastúci trh s nehnuteľnosťami. Najnižšie sadzby na hypotekárne úvery vzrástli, rovnako však bola zvýšená predpísaná výška splátok.

Opatrenia sa už prejavili

Hodnota predaných nehnuteľností poklesla v máji medzimesačne takmer o štvrtinu. Ceny však rastú aj naďalej, hoci pomalšie než v minulosti. Mnohí experti predpokladajú, že v nasledujúcich mesiacoch dôjde k ich prudkému poklesu. Ekonómovia banky Barclays Capital očakávajú, že v nasledujúcich štvrťrokoch dôjde k ich poklesu od 20 do 30 percent. Krach sektora by veľmi silno postihol čínske banky.

Mnohí ekonómovia upravili svoje predchádzajúce prognózy. Teraz tvrdia, že sa tempo hospodárskeho rastu Číny spomalí. Tento rok by mal čínsky HDP vzrásť "len" o 10,1 %, kým predtým sa počítalo s jeho prírastkom 11,4 %. Tento pokles by sa mohol prejaviť na spomalení oživenia svetovej ekonomiky.

Recesia kvôli Číne nehrozí

Rogoff však dodáva, že nejestvuje nijaké akútne riziko, že svetová ekonomika znovu upadne do recesie.

"Najhoršia správa znie," uviedol ekonóm, "že zotavovanie je veľmi pomalé. Fakt, že nerastieme superrýchlo, nevyhnutne neznamená, že sa chystáme vrátiť do horšej fázy. Po finančných krízach obyčajne nedochádza k typickému zotavovaniu vo forme písmena V."

Najčítanejšie správy