Skoro jasno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Tomanová: Sulíkov bonus zlikviduje dôchodky
Zdielať na
Ekonomika

Tomanová: Sulíkov bonus zlikviduje dôchodky

Bola by som zvedavá, ako si niekto predstavuje vyžiť zo 185 eur, hovorí odchádzajúca ministerka

Ako uviedla na piatkovej tlačovej besede, ide o avizovanú zmenu Zákonníka práce v prospech zamestnávateľov, zrušenie alebo nezvyšovanie minimálnej mzdy, pokračovanie druhého dôchodkového piliera a zavedenie odvodového bonusu.

"Chceme, aby tu ľudia pracovali za hrsť ryže? Prečo sa neporovnávame s krajinami ako sú Nemecko, Švédsko alebo Dánsko? Chceme byť na úrovni Bangladéša?" reagovala Tomanová na zrušenie minimálnej mzdy. 

Samotné zavedenie odvodového bonusu Tomanová označila za "neutrónovú bombu". "V konečnej fáze znamená totálnu likvidáciu dôchodkového systému a zavedenie paušálnej dávky 185 eur. Bola by som zvedavá, ako si niekto predstavuje z toho vyžiť," povedala o odvodovom bonuse.

Odvodový bonus, ktorý plánuje zaviesť budúca vláda, znamená podľa Tomanovej  totálnu likvidáciu ľudí. Tomanová v tejto súvislosti vyslovila kritiku na adresu strán SDKÚ-DS a KDH. "Minimálne dve politické strany, ktoré sa chystajú do vlády, majú v názve slovo kresťanstvo. Odporúčam im venovať sa sociálnej náuke cirkvi," konštatovala.

Ako problém vníma šéfka rezortu aj zmenu Zákonníka práce, ktorú avizuje budúca stredopravá vláda s cieľom spružnenia pracovného trhu. Podľa jej slov je totiž v prospech zamestnávateľov a nie zamestnancov. "Zákonník je kódexom pracovného práva a má slúžiť jednoznačne na ochranu zamestnancov," upozornila.

Tomanová naďalej obhajuje často kritizované sociálne podniky. "Na základe auditu môžeme konštatovať, že nešlo o žiadne porušenie hospodárskej súťaže, nešlo o štátnu pomoc," zdôraznila. Rovnako považuje za dobrý aj zákon o sociálnych službách z dielne jej rezortu. "Celý zákon je postavený v prospech klienta a centrom jeho pozornosti je klient," uzavrela Tomanová.

Zdielať na

Najčítanejšie správy