Skoro jasno
11°
Bratislava
Valér
18.4.2024
Sulíkov odvodový bonus zrejme neprejde
Zdielať na

Sulíkov odvodový bonus zrejme neprejde

Zdroj: TASR/Tomáš Halász

K zmenám v odvodoch by malo dôjsť.

Podľa najnovších medializovaných informácií by síce k zmenám v odvodoch malo dôjsť, nie však v takej podobe, ako to navrhuje SaS.

"Máme dohodu nevyjadrovať sa k veciam, pokiaľ nebudú uzavreté (koaličné) dohody. Keď sa vyjadrili iní, ok, ale ja to robiť nebudem," konštatoval dnes Sulík. Reagoval tak na informácie, ktoré priniesli Hospodárske noviny (HN).

Podľa denníka SaS ustúpila tlaku ostatných troch stredopravých strán a vzdala sa myšlienky presadiť kompletný odvodový bonus. Ten v jeho pôvodnej podobe odmietol napríklad predseda Mostu-Híd Béla Bugár.

"My tiež tvrdíme, že v odvodovom systéme treba zásadné zmeny a treba znížiť odvodové zaťaženie. To je v poriadku. Ale taký odvodový bonus, ako ponúkajú, určite nie. Nikdy nedovolíme, aby ľudia, ktorí sa dostanú do dôchodku alebo stavu nezamestnanosti, dostali 116 eur, čo je ich maximum," vyhlásil Bugár v nedeľnej diskusnej relácii.

Medzi stranami, ktoré v parlamentných voľbách získali väčšinu v parlamente a pokúšajú sa zostaviť pravicovú vládu, sa podľa HN rodí kompromis. Tým by malo byť zníženie odvodov pre málo zarábajúcich bez ďalších prvkov Sulíkovho bonusu. Okrem toho má dôjsť k zjednoteniu výberu daní a odvodov, ktoré pripravovalo už ministerstvo financií pod vedením Jána Počiatka (nominant Smer-SD).

"Každý z koaličných partnerov si musí uvedomiť, že vláda môže vzniknúť len vtedy, ak dosiahneme kompromis," potvrdil dnes podpredseda Mostu-Híd Zsolt Simon.

Predstavitelia stredopravých strán avizovali, že koaličnú dohodu a programové tézy by mali predstaviť tento týždeň v utorok. Sulík však pripustil, že partneri ešte potrebujú čas na rokovanie. "Určite sa stretávame, ale či budú dohody známe už v utorok, to teraz neviem povedať, lebo je ešte o čom rokovať. Ale pracujeme na tom a intenzívne postupujeme," konštatoval.

Najčítanejšie správy