Jasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Stavebníci nemajú zákazky, prepúšťa sa
Zdielať na
Ekonomika

Stavebníci nemajú zákazky, prepúšťa sa

Zdroj: TASR/ilustračné

Problémy majú malé firmy, veľké spoločnosti prepúšťajú

Potvrdili to Zväzu stavebných podnikateľov Slovenska (ZSPS) nielen jeho členovia - malé firmy pôsobiace na tuzemskom stavebnom trhu, ale aj rozhodujúci zamestnávatelia v odvetví, veľké stavebné spoločnosti.

"Šesť stavebných podnikov z prvej desiatky musí prepúšťať ľudí, ale nebudú jediné," oznámil viceprezident ZSPS Dušan Mráz počas prezentácie Kvalitatívnej štúdie slovenského stavebníctva 2010 na dnešnej tlačovej konferencii.

Ak podľa jeho slov stavebný podnik so 100 zamestnancami prepustí 50 ľudí, nemá to tak silný vplyv na podnik a trh ako keď Doprastav, zamestnávajúci približne 3200 ľudí, musí prijať takýto drastický krok.

"V súčasnosti má totiž Doprastav menšiu náplň stavebnej práce o 30 % oproti plánu, a to je v jeho histórii prvýkrát, prečo už pripravuje zákonné podmienky na hromadné prepúšťanie asi 1000 zamestnancov," povedal Mráz, ktorý zároveň zastáva pozíciu prezidenta tejto spoločnosti.

Znižovanie počtu zamestnancov je podľa neho následok toho, že v čase krízy je predajnosť postavených bytov nízka, noví developéri sa na stavebný trh nehrnú a po stavbároch tak nie je dopyt. Živnostníci budú rušiť svoje oprávnenia a ostanú bez práce. Prepad stavebnej produkcie eviduje aj občianska vybavenosť, obchodné a kancelárske objekty, najväčší však nastal v dopravnej infraštruktúre u diaľnic a železníc. Na programe dňa je preto reštrukturalizácia stavebných firiem, čo napr. v predstihu už vykonala spoločnosť Skanska, a znižovanie hlavne fixných nákladov v podnikoch.

Podľa ZSPS sú nenávratne preč časy vysokej dynamiky stavebnej výroby spred krízy. Pokles v stavebníctve v SR v roku 2009 o 11,3 % bude podľa ZSPS približne na tejto úrovni aj v tomto roku, ak nie horší a "extra priaznivý vývoj nebude v stavebníctve SR ani v roku 2011, i keď štúdia CEEC Research a KPM z mája tohto roka avizuje na základe prieskumu 100 stavebných podnikov stabilizáciu a mierny nárast", dodal Mráz.

Zdielať na

Najčítanejšie správy