Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
NBS: Oživenie slovenskej ekonomiky bude rýchlejšie
Zdielať na

NBS: Oživenie slovenskej ekonomiky bude rýchlejšie

Slovenskému hospodárstvu má pomôcť pozitívny vývoj zahraničného dopytu.

Mierne horší výhľad prezentovali dnes predstavitelia centrálnej banky pre budúci rok, kedy by sa mala produkcia hospodárstva SR zvýšiť o 4,3 % oproti predchádzajúcim očakávaniam 4,4 %. Vlani sa slovenská ekonomika, výrazne zasiahnutá globálnou hospodárskou krízou a výpadkom zahraničného dopytu, prepadla o 4,7 %.

"V strednodobom horizonte sa predpokladá pokračovanie oživovania zahraničného dopytu, čo by spolu s očakávaným rozšírením produkcie v  automobilovom priemysle v roku 2011 malo viesť k rastu exportnej výkonnosti celej slovenskej ekonomiky," priblížil na dnešnej tlačovej konferencii guvernér NBS Jozef Makúch. K rastu HDP by však mal postupne prispievať aj domáci dopyt.

Na trhu práce centrálna banka očakáva tento rok pretrvávanie nepriaznivej situácie, keď by sa mala zamestnanosť na Slovensku znížiť o 1,9 %. "Zamestnanosť by mala ďalej klesať hlavne začiatkom roka a mierne oživenie by sa malo dosiahnuť až v druhej polovici roka. Tento vývoj sa následne premietne do vyššej miery nezamestnanosti na celom horizonte prognózy," avizoval Makúch.

V pohľade na budúci vývoj slovenskej ekonomiky podľa neho prevládajú riziká smerom nadol. Dôvodom je najmä vplyv očakávanej nevyhnutnej konsolidácie verejných financií v SR aj ďalších krajinách Európskej únie (EÚ). Po odznení efektov vládnych stimulačných opatrení by sa tak mohol zmierniť očakávaný pozitívny vplyv zahraničného dopytu.

Aktuálnu predikciu inflácie možno podľa Makúcha považovať za realistickú, keď žiadny z hlavných faktorov ovplyvňujúci rast cien nepredstavuje výraznejšie riziko. Inflácia meraná jednotnou európskou metodikou by tak mala z tohtoročnej úrovne 0,8 % postupne zrýchľovať na 2,7 % v budúcom roku a 2,8 % v roku 2011.

NBS predstavila svoju novú prognózu len deň po Ministerstve financií (MF) SR, ktoré rovnako zvýšilo odhad hospodárskeho oživenia Slovenska. Kým ešte vo februári očakával rezort financií tohtoročný rast na úrovni 2,8 %, momentálne je to už 3,2 %. Pre rok 2011 avizuje zrýchlenie rastu na 3,8 %.

Najčítanejšie správy