Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Bloky v ENO spustia koncom budúceho týždňa
Zdielať na
Ekonomika

Bloky v ENO spustia koncom budúceho týždňa

Zdroj: drevarska.sk

Príčiny požiaru dvoch blokov elektrárne v Zemianskych Kostoľanoch kompetentní stále nepoznajú

Konštatoval to dnes v Zemianskych Kostoľanoch minister hospodárstva SR Ľubomír Jahnátek, ktorý sa prišiel presvedčiť, aký je rozsah škôd a ako prebieha rekonštrukcia zariadení na dopravu paliva do kotlov. To je podľa neho veľmi nutné, pretože Slovensko v súčasnej kritickej situácii potrebuje využívať každý zdroj energie.

V tejto súvislosti minister ocenil zásah hasičov, ale aj pomoc Hornonitrianskych baní, ktoré energetikom poskytli pomoc pri odstraňovaní následkov havárie. Dodajú im dopravník, ktorý zdemontovali v úpravni uhlia v Bani Handlová, a vyčlenili aj skupinu 20 baníkov - montážnikov, ktorí ho budú montovať v nepretržitej prevádzke.

Minister Jahnátek si v sprievode generálneho riaditeľa a. s. SE Enel Paola Ruzziniho a riaditeľa ENO Eduarda Šeböka prezrel požiarom zničené dopravné zariadenia. Uviedol, že je potrebné komplexne vymeniť dopravný pás a kabeláž v rozsahu 80 metrov a ďalší pásový dopravník, ktorý zhorel asi v dĺžke 50 metrov. Minister si pritom uvedomuje, že ide iba o provizórne riešenie, i to, že bude v činnosti iba jedna dopravná cesta do oboch kotlov. Ale v danej situácii to považuje za dostačujúce, aby tieto dva odstavené bloky, ktoré sú navyše ekologické, pretože majú odsírovacie zariadenie, mohli byť čím skôr prifázované k energetickej sústave.

Ruzzini novinárom na krátkom brífingu nevedel odpovedať na otázku, čo bolo príčinou požiaru, pretože ešte prebieha vyšetrovanie. Predpokladá však, že to bola nejaká mechanická porucha umocnená klimatickými podmienkami. Predbežné škody sú podľa Ruzziniho takmer 600.000 eur (18,08 milióna Sk).

Zdielať na

Najčítanejšie správy