Jasno
12°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Fico sa mimoriadne stretne s Putinom aj s ukrajinskou premiérkou
Zdielať na
Ekonomika

Fico sa mimoriadne stretne s Putinom aj s ukrajinskou premiérkou

Zdroj: TASR/Martin Baumann

Šéf slovenskej vlády bude s premiérmi Ruska a Ukrajiny rokovať o zastavených dodávkach plynu

Témou rokovaní bude aktuálna energetická kríza. Slovenskú delegáciu budú podľa Tlačového a informačného odboru Úradu vlády SR tvoriť aj minister zahraničných vecí Ján Kubiš a minister hospodárstva Ľubomír Jahnátek.

Šéf slovenskej diplomacie pre pretrvávajúce problémy s dodávkami ruského plynu na čas odložil svoj nástup na post výkonného tajomníka Európskej hospodárskej komisie OSN v Ženeve. Zdôvodnil to aj tým, aby SR nemusela začínať v rokovaniach s partnermi o všetkých dôležitých otázkach, týkajúcich sa tejto problematiky.

Gazprom odpojil dodávky plynu do Európy minulý týždeň po tom, čo obvinil Kyjev, že si odčerpáva surovinu z dodávok určených pre európske štáty. Ukrajina nikdy krádeže plynu nepriznala, uviedla len, že "musela presunúť určitý objem ruského plynu, aby udržala dostatočný tlak v potrubnom systéme, prípadne si časť odobrala ako formu platby za transport ruskej suroviny cez svoje územie".

Rusko dnes o 8.00 h SEČ obnovilo dodávky plynu do tranzitného plynovodu smerujúceho cez Ukrajinu do Európy. Predchádzala tomu dohoda medzi Moskvou, Kyjevom a Bruselom, na základe ktorej budú pozorovatelia EÚ kontrolovať dodávky plynu z Ruska cez Ukrajinu do strednej a južnej Európy na 13 kompresorových staniciach. Z nich bude päť ruských, päť ukrajinských, jedna na Slovensku a dve na Balkáne.

Zastavenie dodávky plynu postihlo viac ako 15 krajín, z ktorých najväčšie problémy mali Bulharsko, Srbsko, Slovensko a Maďarsko.

Zdielať na

Najčítanejšie správy