Zatiahnuté
11°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Gazprom obnovil dodávky plynu!
Zdielať na
Ekonomika

Gazprom obnovil dodávky plynu!

Zdroj: TASR/AP Photo/Selcan Hacaoglu

Kedy bude mať Slovensko čerstvý zemný plyn je stále otázne

Ruská televízna stanica Vesti odvysielala šot z hlavného dispečingu Gazpromu v Moskve, z ktorého dostali pracovníci kompresorovej stanice Sudža pokyn, aby pustili plyn do medzinárodného plynovodu.

Dispečer konkrétne uviedol, že ide o "skúšobnú dodávku," ktorá je určená pre balkánske krajiny. V Sudži v Kurskej oblasti je kompresorová stanica najbližšie k hranici s Ukrajinou.

Podľa dohody medzi Moskvou, Kyjevom a Bruselom pozorovatelia EÚ budú kontrolovať dodávky plynu z Ruska cez Ukrajinu do strednej a južnej Európy na 13 kompresorových staniciach. Z nich bude päť ruských, päť ukrajinských, jedna na Slovensku a dve na Balkáne.

Ruské zdroje však neinformovali o obnovení dodávky plynu do strednej Európy, teda aj na Slovensko.

Z kompresorovej stanice Sudža smeruje na Ukrajinu päť línii plynovodu, komodita sa dostáva len do jednej z nich. Tri línie sú určené na prepravu plynu do južnej a strednej Európy a dve sú ukrajinské.

Všetky obavy o dodávku plynu neutlmil ani podpis dohody o medzinárodnej kontrole tranzitu komodity cez ukrajinské územie. Podľa agentúry AP ukrajinská premiérka Julia Tymošenková v pondelok vyhlásila, že Ukrajina bude musieť odčerpávať časť plynu, určeného na tranzit. Premiérka ho označila za "technický plyn", ktorý Ukrajina potrebuje na pohon kompresorov. Gazprom vyhlasuje, že Ukrajina nemá na to právo a je povinnosťou Kyjeva, aby si na pohon turbín zabezpečil vlastný plyn.

Ruský prezident Dmitrij Medvedev už Gazpromu nariadil, aby znovu začal obmedzovať dodávku plynu do medzinárodného potrubia. Dokonca jeho export môžu zastaviť úplne, keď bude koncern presvedčený o tom, že Ukrajina odčerpáva plyn neustále.

Hovorca Gazpromu Sergej Kuprijanov v pondelok povedal, že ukrajinská pozícia "vytvára krízovú situáciu pre tranzit ruského plynu európskym odberateľom".

Zastavenie dodávky plynu z Ruska postihlo viac ako 15 krajín, z ktorých najväčšie problémy mali Bulharsko, Srbsko, Slovensko a Maďarsko.

Informovali o tom ruská televízna stanica Vesti a agentúry AP a Reuters.

Zdielať na

Najčítanejšie správy