Zatiahnuté
12°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Sociálny výbor odsúhlasil razantné zvýšenie rodičovského príspevku
Zdielať na

Sociálny výbor odsúhlasil razantné zvýšenie rodičovského príspevku

Archívna reportáž

Viac peňazí pre rodičov, ktorí nedostanú výživné. Smer-SD predstavil novinky.

BRATISLAVA / Výbor NR SR pre sociálne veci odobril návrh na razantné zvýšenie rodičovského príspevku od začiatku budúceho roka. Podľa návrhu novely zákona o rodičovskom príspevku od poslancov za Smer-SD a SNS sa má rodičovský príspevok v súčasnej sume 220,70 eura od začiatku budúceho roka pre rodičov, ktorí pred nástupom na rodičovskú dovolenku pracovali, zvýšiť o 150 eur.

Pre rodičov, ktorí pred narodením dieťaťa nepracovali a nedostávali preto materskú dávku zo Sociálnej poisťovne, by mal rodičovský príspevok stúpnuť o 50 eur. Parlament by mal zvýšenie rodičovského príspevku definitívne schváliť na septembrovej schôdzi.

Rodičovský príspevok by sa mal zvýšiť o 150 eur približne polovici zo 140 tisíc poberateľov tejto dávky. Ide o rodičov, ktorí pred narodením dieťaťa pracovali a z tohto dôvodu splnili podmienky nároku na materskú dávku zo Sociálnej poisťovne. Druhú polovicu poberateľov rodičovského príspevku tvoria rodičia, ktorí pred narodením dieťaťa nepracovali a materskú dávku zo Sociálnej poisťovne nedostávali. Tejto skupine rodičov by mal rodičovský príspevok stúpnuť o 50 eur mesačne. Zvýšenie týchto rodinných dávok by si malo zo štátneho rozpočtu v budúcom roku vyžiadať 145 miliónov eur.

Vyššiu sumu rodičovského príspevku pre nepracujúcich rodičov detí do dvoch rokov veku, ktorí pred rodičovskou dovolenkou pracovali, prvýkrát zaviedla od začiatku roka 2010 vtedajšia ministerka práce a sociálnych vecí Viera Tomanová. Jej nástupca Jozef Mihál však od začiatku roka 2011 dve úrovne rodičovského príspevku zrušil. Namiesto 256-eurového rodičovského príspevku pre nepracujúcich rodičov detí do dvoch rokov veku a 164,22-eurového príspevku pre ostatných rodičov zaviedol jednotnú sumu príspevku vo výške 190,1 eura s tým, že umožnil poberateľom rodičovského príspevku pracovať.

Rodičovský príspevok sa od 1. januára tohto roka zvýšil o 6 eur na 220,70 eura mesačne. Rodičia môžu rodičovský príspevok dostávať do troch rokov veku dieťaťa, pri dlhodobo nepriaznivom zdravotnom stave dieťaťa do jeho šiestich rokov.

Štát chce pomôcť nezamestnaným matkám detí a osamelým rodičom. Ponúka dotáciu: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy