Skoro jasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Ak to obchody s cenami preženú, zakročí štát
Zdielať na
Ekonomika

Ak to obchody s cenami preženú, zakročí štát

Zdroj: TV JOJ

Obchodníci môžu zdražovať tovar iba po určitý limit

V novele sa hovorí okrem iného aj o cenovej regulácii. Dnes je to tak, že cenovky v obchodoch doslova píše trh, teda konkurencia. Od nového roka sa pera chytí i štát, ten už bude mať právomoc do cien zasiahnuť.

Štát tak môže urobiť iba vo veľmi krajnom prípade. Predstavte si, že by bola krátko po zavedení eura cena jabĺk, banánov či chleba všade rovnaká. Niektorí by sa potešili, že nemusia behať z obchodu do obchodu, no v podstate by sme sa vrátili do čias minulých.

Ak niektorí obchodníci, kvôli euru, v priebehu budúceho roka neoprávnene zdvihnú ceny štát zasiahne. V takýchto prípadoch sa zmeny cenoviek budú analyzovať a hlavy ministerstiev sú zodpovední, aby prijali protrhové opatrenia. A ak by ani to nefungovalo, začne sa tzv. samostatný legislatívny proces, aby sa ustanovila cenová regulácia. Buď sa určí ako najviac môžu ceny rásť, alebo obchodníkom povie, ako ju majú vypočítať.

Obchodníci však s legislatívnou novinkou nesúhlasia. Podľa nich je najlepším strážcom rastu cien konkurencia. Obchody dnes medzi sebou bojujú nízkymi cenami a nebude tomu inak ani po prechode na euro.

Podľa čerstvo schválenej novely zákona môže dokonca obchodníkom za neúmerné zvyšovanie cien hroziť väzenie. Momentálne sa čaká už len na podpis prezidenta.

Viac sa dozviete vo večernom spravodajstve TV JOJ.

Zdielať na

Najčítanejšie správy