Jasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Drahšie hypotéky! Euro zvýši splátky
Zdielať na
Ekonomika

Drahšie hypotéky! Euro zvýši splátky

Zdroj: SITA/Ľudovít Vaniher

Rozdiel v splátkach môže byť po 1. januári aj niekoľko stoviek korún, teda pár eur.

Ak má niekto dnes hypotéku s variabilnou úrokovou sadzbou, je naviazaná na Bribor (Bratislava Interbank Offered rate). Je to úroková sadzba, za ktorú si medzi sebou požičiavajú finančné prostriedky banky na Slovensku. Podľa toho, ako sa zmení BRIBOR, zmenia sa aj úroky, za ktoré banky požičiavajú svojim zákazníkom.

Po prijatí eura sa bude výška úrokov odvíjať od EURIBOR (Euro Interbank Offered Rate), teda od referenčnej úrokovej sadzby pre európske menové transakcie, podľa ktorej si medzi sebou požičiavajú banky v rámci Európy.

Úroky na hypotékach porastú...

„Na úrokových sadzbách hypotekárnych úverov, najmä variabilných, by mohlo dôjsť k nárastu približne o 0,1-0,25 p.b. V prípade, že si klient vybral fixovanie úrokovej sadzby na obdobie 1 roka až 5 rokov, počas tohto obdobia by jeho úrokovú sadzbu prijatie eura nemalo ovplyvniť.“ myslí si analytik banky Unicredit Ľubomír Koršňák.

Rozdiel pri výške splátok po 1. januári môže predstavovať až niekoľko stoviek korún. Pri vynásobení počtom rokov pôjde teda o dosť vysokú sumu. Tí, ktorí  premýšľajú o tom, že si hypotéku zoberú v novom roku, musia tiež počítať s menej výhodnejšími splátkami ako majú tí, ktorí si ju vezmú ešte do konca roka.

„Očakávania vývoja oficiálnych úrokových sadzieb NBS a ECB sú do konca tohto roka zhodné, obe sadzby by sa do konca roka meniť nemali. Avšak vzhľadom na prijatie eura by mal BRIBOR v nasledujúcich piatich mesiacoch do konca roka postupne zužovať svoje rozpätie voči EURIBORu,“  predpovedá senior analytik VÚB Martin Lenko.

...ale koncom roka by ich banky mohli zasa znížiť

Dobrou správou pri hrozivých správach o vyšších splátkach úverov možno je, že v druhej polovici budúceho roka analytici očakávajú miernu korekciu základnej úrokovej sadzby eurozóny smerom nadol.

Inak hypotéky nečaká žiadna výrazná zmena. Najdôležitejšou je, že sa koruny zmenia na eurá ako pri všetkých cenách. Pri prepočte zostatku úverov, sa teda prepočítajú podľa  konverzného kurzu a zaokrúhlia na dve desatinné miesta. To znamená, že ak dnes klient dlhuje banke napríklad 200 000 Sk, po 1. januári 2009 sa mu táto suma vydelí konverzným kurzom 30,1260, čo je 6638,7837, a to je po zaokrúhlení 6638,78 eur.

Zdielať na

Najčítanejšie správy