Zatiahnuté
11°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Dočkáme sa nájomných bytov?
Zdielať na
Ekonomika

Dočkáme sa nájomných bytov?

Zdroj: TV JOJ

V Európe populárne nájomné byty, na Slovensku hypotéky a podnájmy

Výstavba nájomných bytov sa síce na Slovensku rozbieha, no aj tak ich je zúfalo málo, len tri percentá. "V zahraničí je to 15 percent, niekde dokonca až 60," prezrádza hovorca Ministerstva výstavby a regionálneho rozvoja Miroslav Bátovský.

Nájomné byty vyjdú nájomníka lacnejšie ako hypotéka či podnájom, pretože ich dotuje štát. Môžu uzavrieť zmluvu napríklad na 10 rokov a potom majú prednostné právo si byt aj odkúpiť.

Na Slovensku ide výstavba takýchto bytov veľmi pomaly. Obce totiž musia najmenej dve tretiny nákladov hradiť samy a to je problém. V obci Tomášov sa to podarilo a práve stavajú 13 nájomných bytov. Starosta obce tvrdí, že byty stavajú najmä pre mladé rodiny. Musia však byť obyvateľmi s trvalým pobytom v obci s nízkymi príjmami. Ostatní obyvatelia nemajú príliš na výber. Hypotéka, alebo podnájom.

Vláda však má v najbližších dňoch prerokovať návrh týkajúci sa možnosti odkúpiť si byt po desiatich rokoch a platiť mesačne 5-6 tisíc korún. Ročne by tak pribudlo okolo 5 tisíc nájomných bytov prevažne pre mladé rodiny s nižšími príjmami.

Viac sa dozviete vo večerných Novinách TV JOJ.

Zdielať na

Najčítanejšie správy